Ege Ambulans
Mesane Kanserinde İleri Teknoloji Lazerli Tedavi30/11/2023

Özellikle Ege Bölgesi’nde ve erkeklerde daha fazla görülen mesane kanseri tedavisinin günümüz gelişen tıp teknolojisiyle lazerle tedavi edilebildiğini belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan kişiye özel planlanan lazerli tedavinin hasta ve hekim açısından daha güvenli ve konforlu bir yöntem olduğunu kaydetti.

Mesane kanserinin başlangıcının mesanede oluşan tümörle olduğunu kaydeden Prof. Dr. Murat Arslan, “ Bu tümörler ilerlediği zaman kansere dönüşüp vücudumuzu sarabiliyor. Bu süreçlere gelmemesi için bunların takipleri ve erken safhada tespit edilmesi çok önemli. Mesane tümörleri özellikle Ege Bölgesi’nde sigara kullanımının yüksek olması, tarımsal işler ve aromatik amin maruziyetinden dolayı akciğer kanserinden sonra en çok görülen ikinci kanserdir ” dedi.

İdrarda Kanama Önemli 

Mesane tümörünün idrarda görülen kanama, ağrısız ve pıhtılı kanama şeklinde belirti verdiğini kaydeden Prof. Dr. Murat Arslan, özellikle ağrısız kanama yaşayan hastaların vakit kaybetmeden bir üroloji uzmanına başvurmalarının hastalığın erken teşhisi açısından önem arz ettiğini söyledi.

Başka Rahatsızlıklar Oluşabilir

Mesane kanserinin, tümörlü dokunun oluştuğu bölgeye, tümörün dağılma sıklığı ve tümörün yapısına göre birçok şekilde değerlendirildiğini kaydeden Prof. Dr. Murat Arslan, “ Mesane kanseri aynı zamanda bulunduğu bölge içerisinde ilişkili birçok rahatsızlık ile doğrudan ortaya çıkmaktadır. Bunlardan biri olan üst idrar yolu kanseri; idrar yolu kanallarında ve böbrek kanallarında meydana gelen bir tümörü ifade etmektedir. Üst idrar yolu kanseri sıklıkla mesane kanserinin oluşumunu etkilemekte ve tümör oranını arttırmaktadır” diye konuştu.

Lazerli Tedavi

Mesane kanserinin tedavi aşamaları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Murat Arslan, “ Hastalığın tedavi süreci hastanın semptomları ve muayene ile başlamaktadır. Tedavi sürecinde, hastalığın evresi ve hastanın hikayesi ön planda tutulmakta, mesane dokularında gelişen tümörün gelişimine yönelik her hastaya özel bir tedavi planı uygulanmaktadır. Ülkemizde ve dünyada yaygın olarak kullanılan klasik yöntemle mesaneye endoskopik olarak girilip tümöral bölge rezeksiyon (TUR-M) cerrahisi ile tedavi edilmektedir. Bu ameliyat elektrik enerjisiyle dokuların yakılarak parçalanması ve dışarı çıkarılması prensibine dayanır. Oysa ki Lazerle mesanedeki kitleler bütün halinde çıkarılarak tedavi edilebilmektedir. Yanma defekti olmadan bütün halinde çıkarılan kitlelerin patolojik değerlendirilmesi de daha sağlıklı ve kesin olmaktadır. Ayrıca tümöral alanların kesilmediği için ameliyat sırasında mesane içine dağılma ekilme riski de azaltılmış olur ” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com