Ege Ambulans
Mide botoksu zayıflatıyor! 02/10/2018

Anadolu Cerrahi Merkezi’nde çalışmalarını sürdüren Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cem Güçlü Yüz gençleştirmede, terlemede, bazı nörojenik hastalıklar ve genel cerrahi hastalıklarında kullanılan botoksun obezite ile mücadelede de kullanılmaya başlandığını belirterek, “ Norveçli bilim adamlarının uzun çalışmalar sonrası onay verdikleri mide botoksu uygulaması, Avrupa ve Amerika’nın ardından Türkiye’de de kullanılmaya başlandı” dedi.

Midenin çok geniş bir alanına enjeksiyon yapılarak mide kaslarının etkisiz hale gelmesinin sağlandığını belirten Op. Dr. Güçlü, “ Midede kasılmayı sağlayan kaslar işlevlerini yapamadığı zaman gıdalar midede uzun süre kalabiliyor ve tokluk süresi uzuyor. Ayrıca Ghrelin dediğimiz bir açlık hormonu var. Enjeksiyonların bir kısmı bu bölgeye de yapılıyor. Bu enjeksiyon sonrası açlık hormon seviyesi düzeyi de çok ciddi anlamda düşebiliyor. Mide botokosu etkileri uygulamadan 3 gün sonra iştahta ve açlık hissinde azalma olarak görülmeye başlanır. 1 hafta sonra bu etkiler maksimum düzeye ulaşır ve 4-6 ay süreyle devam eder.

Nasıl uygulanır?

Botoks enjeksiyonu, midenin detaylı olarak içerden görüntülenmesini sağlayan endoskopi (gastroskopi) uygulaması eşliğinde gerçekleştirildiğini belirten Op. Dr. Cem Güçlü, “ Ucunda kamera bulunan boru şeklindeki endoskopi cihazı ağız yoluyla mideye ulaştırılmadan önce hastaya “sedasyon” sağlayan ilaçlar verilerek rahatlaması sağlanır. Cihaz mideye ulaştıktan ve mide görüntülendikten sonra uygulama bölgelerine botoks enjeksiyonu yapılır. Ortalama 15-20 dakika süren uygulamanın ardından hasta uyandırılır ve 1-2 saat sonra taburcu edilir. 

kimlere uygulanabilir?

Mide botoksu özellikle cerrahi girişimlerden korkan hastalar için çok iyi bir seçenek. Diyet konusunda sıkıntı yaşayan, diyette ciddi anlamda uyumsuzluk gösteren, diyetle yıldızı bir türlü barışmayan insanlar bu teknik için ideal hasta grubunu oluşturuyorlar. Sağlık problemleri olup kilo verme konusunda sürekli başarısız olanlar için de önerilebilecek bir yöntem. Bu olay diyet uyumunu belirgin derecede arttırıyor. Hopkins Tıp Fakültesinin resmî yayınında kimlerin mide botoksu yaptırabileceği şöyle tarif ediliyor:

MİDE BOTOKSUNUN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Botoksun henüz keşfedilmiş bilinen bir yan etkisi yok. Obezite tedavisinde başarı oranları yüksek olan güvenilir bir yöntemdir. O yüzden başırı düzeyi oldukça yüksek bir işlemdir. Kişi, operasyon sonrası yürüyerek hastaneden çıkabiliyor. Botoks alerjisi olanlarda, mide ülseri, gastrit, on iki parmak bağırsağı ülseri gibi durumlarda uygulanması önerilmiyor. Bu nedenlerle gastroskopi ile işlem öncesi mutlaka midenin değerlendirilmesi gerekir. İşlem sonrası çok sık olmayarak bulantı, şişkinlik şikayetleri olabiliyor.

Mide Botoksunun Avantajları Nelerdir?

6-8 ay içinde fazla kilolarının yüzde 40’ını verebilmekte ve ideal kilolarına ulaşabilmektedir. 

Obeziteye bağlı diğer hastalıklarda da önemli düzelmeler gözlenmektedir.

Etkisi 4-6 ay süren botoks uygulamasının yüksek güvenlik profili sayesinde, uygulamadan sonra gözlenebilen yan etkiler çok düşük düzeydedir. Mide botoksu uygulaması oldukça güvenli bir tedavidir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com