Ege Ambulans
Obezite Ameliyatı Sonrası Hamile Kalacaksanız03/07/2017

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Serdar Kaçar, kişinin obezite cerrahisi geçirmiş olmasının hamileliğini ve bebeğini etkileyecek bir durum olmadığını belirterek, “ Eğer kişi ideal kilosuna ulaşmış, bu kiloda en az 6 ay kalmış, vücudun yıkım süreci sona erdiyse sağlıklı bir hamilelik, sağlıklı bir doğum geçirebilir. Bu süreçte ne anne, ne bebek ne de emzirme süreci olumsuz etkilenmez” dedi.

Kiloyken Hamile Kalmak Daha Zor

Obezite Cerrahisi ameliyatlarının yüksek Vücut Kitle İndeksi olan yani morbid obez olan hastalara yapılan ameliyatlar olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Serdar Kaçar, “ Dolayısıyla hastalık derecesinde şişman olan bir kişinin hamile kalma ihtimali, normal kilodakine göre çok daha düşük. Hamile kalsa bile sağlıklı bir gebelik yaşaması ve sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmesi riskli şeyler. Hasta ideal kilosuna ulaştıktan sonra hamile kalması hem daha kolay, hem de sağlıklı bir hamilelik yaşaması da daha yüksek ihtimal.” dedi

“ Obezite cerrahisinden sonra hamile kalınabilir, kişi sağlıklı bir hamilelik geçirebilir ve sağlıklı bir çocuk dünyaya getirebilir.” diyen Doç. Dr. Serdar Kaçar, “ Bunun bazı şartları var. Ameliyat olduktan sonra vücut bir yıkıma giriyor. Hızlı bir kilo verme aşaması yaşanıyor. Bu aşama kişinin vermesi gereken kiloya göre değişiyor. Bu kilo verme aşamasında yani vücut yıkımdayken kişinin hamile kalması çokta sağlıklı değil. Zaten istemeden de olsa kişi hamile kalıyorsa bebek rahimde tutunamıyor ve büyük bir ihtimalle düşükle sonuçlanır.  Dolayısıyla kilo verme aşamasında hamile kalmak imkânsız değil fakat doğruda değil.

Ne zaman hamile kalabilirim?

Obezite cerrahisinden sonra hamile kalmak için ideal kiloya ulaşmanın birinci basamak olduğunu söyleyen Doç. Dr. Kaçar, “ İdeal kiloya ulaşma süresi hastaya göre değişebilir. Vücudun kilo vermesinin durması beklenmeli ve ideal kiloda en az 6 ay kilo almadan kalınmalıdır. Bu sürede vücut kendini toparlayacak ve ondan sonra hamile kalınması daha doğru.  İdeal kiloda hamile kalan bir kadın daha sağlıklı ve konforlu bir hamilelik süreci geçiriyor. Doğumu daha sağlıklı gerçekleşiyor.”

Beslenme de Önemli

Hamilelik ve sonrası dönemde beslenmenin de önemine değinen Doç. Dr. Kaçar, “ Hamilelik sürecini takip eden kadın doğum uzmanı arkadaşımızın da bu işi bilen ve anlayan bir bariatrik diyetisyenle hamilelik sürecini takip etmesi ve çok daha sağlıklı olur.  Obezite cerrahisi olmuş bir kişi miktar olarakta az yiyeceği için bu kişinin alması gereken gıdaları, proteinleri ve vitaminleri yeteri kadar almasını sağlayacak biriyle devam etmesini öneriyoruz. Kişi tabi ki hamilelik süresince kilo alacaktır. Ancak bu kilo alımı diyetisyen takibinde olursa kontrollü bir şekilde gider ve doğumdan sonra kişinin kilo vermesi çok daha kolay olacaktır.” dedi. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com