Ege Ambulans
Obezite Ameliyatı Sonrası Hayat Boyu Besin Takviyesi Kullanılıyor Mu28/05/2019

Anadolu Cerrahi Diyetisyen Ömer Faruk Korkmaz, “ Obezite ameliyatı sonrasında hastaların hızlı bir şekilde kilo verdiğini belirterek, “ Bu kilo verme sürecinde az besin tüketiminden kaynaklı bazı mikro besin eksikliklerinin oluşabileceğini söyledi.

Obezite ameliyatının işleyiş mekaniğine göre üçe ayrıldığını belirten Diyetisyen Korkmaz, “ besin alımını azaltan yöntemler, besin emilimini azaltan yöntemler, kombine yöntemler” dedi. Besin alımını azaltan yöntemlerde mide kelepçesi, mide balonu ve tüp mide gibi operasyonların ön plana çıktığını belirten Diyetisyen Ömer Faruk Korkmaz, “ Bu yöntemler arasında özellikle başarısı kanıtlanmış yöntem olan tüp mide ameliyatı diğer adıyla mide küçültme ameliyatı besin alımını kısıtlayarak hastayı başarıya ulaştırmaktadır. Yapılan araştırmalara göre tüp mide ameliyatı sonrası mikro besin takviyelerinden olan ve özellikle eksikliği görülen B12 vitamin, demir ve çinko eksikliği hastaların yüzde 30’unda görülmektedir. Yalnız diğer yöntemlerden olan besin emilimini azaltan ve kombine yöntemlere göre besin yetersizliği daha az görülmektedir. Tüp mideli bir hasta özellikle kilo verme süreci boyunca sürekli olarak vitamin ve mineral takviyesi kullanmaktadır. İdeal kiloya geldiğinde ise ihtiyacına göre vitamin ve mineral desteği almaktadır. Diğer yöntemlerdeki gibi hayat boyu besin takviyesi kullanma şartı yoktur” dedi.

Hekiminizi İyi Seçin

Diyetisyen Korkmaz, “ Kombine yöntemlerde hastanın hem fazla besin alamamakla birlikte yediği besinlerin büyük bir kısmı emilmemektedir. Bu yüzden mikro besin yetersizliği bu hastalarda daha çok görülmektedir. Ayrıca emilimini azaltan ve kombine yöntemleri tercih eden çoğu hasta hayat boyu vitamin ve mineral takviyesi kullanmaktadır. Size en uygun yöntemi bulmak için iyice araştırın ve cerrahınızla görüşme yapın. Unutmayın cerrahınızın ilk ameliyatı olmayabilir ama siz obezite ameliyatını bir kere olacaksınız ve sizin fizyolojinize uygun olup olmadığı çok önemlidir

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com