Ege Ambulans
Obezite Cerrahisi hakkında merak edilenler15/11/2018

Ekol Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Yaman, Obezitenin insülin direnci, Tip 2 şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp damar tıkanıklıkları, kalp krizi, eklem sorunları, solunum problemleri, yumurtalık kistleri, uyku apnesi, depresyon gibi yaklaşık 15 ciddi yandaş hastalığa yol açabilen ölümcül olabilen bir hastalık olduğunu belirterek tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Ön Görüşme Önemli

Obezite cerrahisinde çeşitli yöntemlerin bulunduğunu belirten Doç. Dr. İsmail Yaman, “Hastalarla bir ön görüşme yaptıktan sonra endoskopi, karın ultrasonografisi, ayrıntılı kan tetkikleri, göğüs, dahiliye, kardiyoloji ve psikiyatri konsültasyonları yaptırılmalı ve sonuçlarla yeniden hastayla görüşüp son karar verilmeli” dedi.

Tüp Mide Ameliyatı

Sleeve gastrektomide yapılan işlem midenin yaklaşık yüzde 80-85 küçültülmesidir. İlk olarak 1993 yılında ek bir cerrahi yöntem olarak uygulanmıştır. Bugünkü şekli ile kullanılmaya ilk defa 2001 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Yani uzun dönem sonuçları ile kendini ispat etmiş ve günümüzde sık uygulanan yöntemdir.

Ameliyat sonrası

Ameliyattan sonra hastaların ortalama hastanede 3 gün yatıp 4’üncü gün taburcu olduklarını belirten Doç. Dr. İsmail Yaman, “Bu dönem içerisinde takip ve tedavileri uygulanır. 4. günde taburcu olurken hiçbir hastamıza ağrı kesici verilme gereksinimi olmamaktadır ve yürüyüşlere başlaması önerilerek taburcu edilmektedir. Hastaların işe başlama tarihi yaptıkları işe bağlı olarak değişmekle birlikte hastalarımızın çoğu 10’uncu günde işe başlamış olurlar” dedi.

 

Ameliyatının riskleri

Her ameliyatta olduğu gibi tüp mide ameliyatının da kendine ait risklerinin bulunduğunu belirten Doç. Dr. İsmail Yaman, “Bunlardan bilineni dikiş sızıntısı olarakta isimlendirilen anastomoz kaçağı riskidir. Bu risk tüm dünyada yüzde 0-4 arasında değişmekle birlikte ortalama yüzde 1 civarındadır. Biz bu riski azaltmak için mide dokusunu ayırırken özel 3 sıralı sistemler kullanılmakta ve oluşan kesi hattını yeniden çift kat dikişle desteklemekteyiz.

Ameliyat sonrasında hastalar takip edilmeli mi?

Ameliyat sonrasında mutlaka kararlılıkla önerilere ve aralıklı takiplere uyulmalıdır. Hastalara 10. gün, 1-3-6 ve 12. aylarda kontrole gitmelerinde fayda var.

Ameliyat sonrasında geri kilo alımı görülebilir mi?

Ameliyat sonrasındaki takipler bu açıdan çok önemli olmaktadır. Bu dönemde kilo verilmesi sağlanırken aynı zamanda yeni yaşam şekli edinilmelidir. Hastalarımızın hemen hepsi kararlılıkları ve ameliyatın desteği ile bunu başarmaktadırlar. Buradan tüm hastalarımıza bu kararlılıkları ve destekleri için teşekkür etmek istiyorum. Bunu başaramayan öneri ve takip programına uymayan ya da uygun şekilde takip edilmeyen hastaların %3-10 kadarında geri kilo alımı görülebilmektedir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com