Ege Ambulans
Obezite Cerrahisi Sonrası Duygusal Yeme Durumundan Nasıl Kurtulabilirim?02/06/2023

Tüp mide ameliyatı, gastrik by pass ameliyatı gibi cerrahi obezite tedavilerinin fazla kilolardan kurtulmanın ve daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmenin etkili bir yolu olduğunu söyleyen Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa, “ Her türlü bariatrik cerrahinin uygun adaylar için yaşam kalitesini arttıran geniş kapsamlı faydaları olsa da, duygusal bir yiyiciyseniz, sürece adapte olurken zorlanabilirsiniz” dedi.

“Duygusal yeme;  insanların stres, üzüntü gibi güçlü duygulara tepki olarak kullandıkları bir başa çıkma mekanizmasıdır” diyen Op. Dr. Türker Karabuğa, obezite cerrahisi ile yeni bir yola giren hastaların yemekleri duygusal bir kalkan olarak kullanmaktan nasıl vazgeçecekleri konusunda tavsiyelerde bulundu

Duygusal yemeyi kontrol etmek için 4 faydalı ipucu

1-) Sizi ne tetikliyor?

Duygusal yeme tamamen tetikleyicilerle ilgilidir.  Duyguların üstesinden gelmeye başladığınızda, bu duyguları detaylandıran bir giriş yapın. Stresi, endişeyi, üzüntüyü vb. adlandırmak, genellikle sağlıksız yiyecek seçimlerine yol açan düşünce trenini durdurmanıza izin verecek bir farkındalık yaratabilir. 

2-) Farkındalıkları arttırıp alışkanlıkları değiştirin 

Ameliyat öncesinde yemek yerken uyguladığınız ritüelleri bırakmaya çalışın. Örneğin, akşamları televizyon karşısında, çay/kahve yanında, bilgisayar başında çalışırken vs. alışkanlık edindiğiniz bir şeyler  atıştırma alışkanlığını bırakmaya çalışın.  Ayrıca bir bonus ipucu olarak gün içinde öğünlerinizi doktor ve diyetisyeninizin tavsiye ettiği şekilde düzenli almanız da hem kan şekeri regülasyonunu sağlarken hem de öğün saatleri dışında atıştırma alışkanlığınızı törpüleyecektir.

3-) Hedefinizi Hatırlayın

Süreç boyunca her ne kadar motivasyonunuz yüksek olsa da etrafınızda size bu motivasyonu hatırlatacak ve sizi destekleyebilecek kişilerin olması veya bu motivasyonu hatırlamanıza yardımcı bir yazı, anı, eşya  bulundurmanız  kilo vermeye neden karar verdiğinizi hatırlatacak imgeler bulundurmanız da yardımcı olacaktır.

4-) Bir Stres Atma Yöntemi Bulun

Zihninizi ve bedeninizi duygusal yemeye daha olumlu bir şekilde tepki vermesi için yeniden eğitmek ve yönlendirmek zaman gerektirirken, yeni ve sağlıklı alışkanlıklar oluşturmak mümkündür. Stresi azaltmak için pek çok farklı yol vardır ve sizin için neyin işe yaradığı tamamen kişiseldir. Bazen kendinizi resim yapmak veya piyano öğrenmek gibi yeni bir hobiye kaptırmak stresi yönetmenize yardımcı olabilir.  Tüm uzmanların üzerinde hemfikir olduğu, bilimsel olarak kanıtlanmış bir stres atma kaynağı düzenli egzersizdir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com