Ege Ambulans
Obezite Cerrahisi Sonrası Sarkmalara Karşı Estetik Ameliyatlar29/11/2018

Aşırı kilo kaybeden hastalarda yüz, kollar, memeler, sırt, karın, bacak ve popolarda yerçekimine bağlı olarak cilt sarkmalarının gözlenebildiğini belirten Anadolu Cerrahi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Koray Urgu, Ciltte oluşan bu sarkmaları gidermeye yönelik yapılan ameliyatlar postbariyatrik cerrahi (PBC) olarak adlandırılmaktadır” dedi. Op. Dr. Urgu postbariyatrik cerrahi (PBC) hakkında bilgiler verdi.

Ciltte Sarkmalar Oluşabilir

Mide ameliyatından yaklaşık 9-12 ay sonrasında hastaların ideal kilolarına ulaştıklarını belirten Op. Dr. Koray Urgu, “ Bu dönemde artık tüm giyisi dolabı değişmiş bedenler incelmiştir. Aşırı kilo kaybında yağ miktarı azalır ancak uzun süre gergin kalmış cilt buna adapte olamaz ve sarkmalar başlar. Ciltte oluşan bu sarkmaları gidermeye yönelik yapılan ameliyatlar postbariyatrik cerrahi (PBC) olarak adlandırılmaktadır.” dedi

PBC ameliyatı öncesinde hastanın ayrıntılı biçimde muayene edilmesinin önemine değinen Op. Dr. Koray Urgu, “ Ameliyatlar öncesinde kronik hastalık olmaması, egzersiz ve diyete uyumun olması, sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durulması ameliyat sonucunu etkileyen olumlu faktörlerdir. Vücudun her bölgesinde sarkma olsa da bu ameliyatların tek seferde bitirilemeyeceği hastaya anlatılmalıdır. Başarılı sonuç için hasta ve doktor uyumunun üst seviyede olması gereken ameliyatlardır.”

Cerrahi Müdahaleler

Aşırı kilo kaybeden hastalarda yüz, kollar, memeler, sırt, karın, bacak ve popolarda yerçekimine bağlı olarak cilt sarkmalarının gözlenebildiğini belirten Op. Dr. Koray Urgu, “  Bu sarkan kısımların tek seferde ameliyatı hastanın ameliyat sonrası toparlama süresini ve komplikasyon oluşma riskini arttırmaktadır. İlk ameliyatta mutlaka bel bölgesinin oluşturulması esastır. Bel bölgesini oluşturmak amacıyla tüm karnı çepeçevre dönen karın germe ve popo kaldırma ameliyatı yapılmaktadır. Uygun bel kıvrımı oluşturduktan sonra diğer sarkan bölgelere yönelik germe ameliyatları planlanır. Kan kaybı, dikişlerde açılma ve enfeksiyon en sık görülen komplikasyonlardır. Bu ameliyatlar mutlaka deneyimli bir ekip tarafından tam teşekküllü hastane ortamında yapılmalıdır. Bu ameliyatlarda temel mantık fazla derinin uzaklaştırılması ve kalan derinin yaşamasının sağlanmasıdır. Planlanan ameliyat seansları 2-3 ay arayla gerçekleştirilir. Yıllarca kilolu bir yaşam sürmüş hastanın kilo kayıpları ardından sarkan derilerden kurtulması psikolojik olarak olumlu etkileri olmaktadır.  PBC ameliyatları sonrasında hasta istediği kıyafeti kullanma şansı yüksek olmaktadır.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com