Ege Ambulans
Obezite Kadın Sağlığını Olumsuz Etkiliyor12/09/2023

Son yıllarda, obezite insidansı dünya çapında endişe verici bir oranda arttığını ve salgın seviyelere ulaştığını kaydeden Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa, kadınlarda obezitenin erkeklerden daha fazla görüldüğünü belirterek, “ Kadınlarda obezite anne ve fetüs üzerinde olumsuz etkiler taşımaktadır. Ancak bu olumsuz sonuçlar kilo kaybı ile önlenebilir. Gebelik öncesi kilo kaybı doğurganlığı artırabilir ve erken doğum, gestasyonel diyabet, gestasyonel hipertansiyon gibi istenmeyen sonuçların riskini azaltabilir” dedi.

Obezitenin, kadın sağlığını birçok yönden olumsuz etkilediğini söyleyen Op. Dr. Türker Karabuğa, “ Obezite özellikle kadınlarda kısırlık, hormonal değişimler, polikistik over sendromu gibi çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Diz ve eklem ağrıları gibi kilo alımına bağlı artan rahatsızlıklar ve kemik erimesi de obez kadınlarda daha sık görünen problemlerdendir.  Ayrıca obez kadınların obez olmayanlara göre kalp sorunları, diyabet ve meme kanserine yakalanma risklerinin de daha fazla olduğu bildirilmiştir. Çocukluk veya ergenlik dönemindeki obezite, doğurganlık çağındaki kadınlarda adet düzensizliği riskini artırır. Obez kadınların normal kilolu kadınlara göre daha fazla adet düzensizliği yaşadıkları görülmektedir” diye konuştu.

Gebelikte Sorun Oluşabilir

“Obez kadınlarda, gebelik ihtimali daha düşük olmakla beraber gebelik süresi ve sonrasında da obeziteye bağlı komplikasyonların gelişmesi daha olasıdır” diyen Op. Dr. Karabuğa, “ Fazla kilolu kadınlarda kısırlık oranı, normal kilolu kadınlara göre üç kat daha fazladır. Aşırı yağ, özellikle visseral yağ dokusu, yumurtalıkların ve adrenal bezlerin uyarılmasına, androjen fazlalığına, adet düzensizliklerine ve nihayetinde kısırlığa yol açabilir. Yani obezite birçok yönden kısırlığa neden olur” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com