Ege Ambulans
Obezite Kanser Riskini Arttırıyor!01/11/2023

Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa özellikle son 55 yılda çarpıcı bir şekilde artan obezite salgınının; başta rahim, pankreas, karaciğer, kalın bağırsak ve menopoz sonrası meme kanseri olmak üzere 13’e yakın birçok kanser türünün oluşumunu da tetiklediğini söyledi.

Yapılan araştırmalarda normal kilolu kanser hastalarına kıyasla obez veya yüksek kilolu kanser hastalarının prognozu genellikle daha kötü seyrettiğini kaydeden Op. Dr. Türker Karabuğa, obezite hastalarının kemoterapilere daha fazla direnç gösterdikleri ve uzak metastaz geliştirme olasılıklarının daha yüksek olduğu belirtildiğini söyledi.

Normal koşullarda immün sistem etkisiyle bağışıklık sistemimizin kanserli veya kanserleşmeye başlayan hücreleri tanıma ve yok etme yetisine sahip olduğunu ifade eden Op. Dr. Türker Karabuğa, “  2018 yılında yapılan bir çalışmada obez hastaların kanser hücrelerini tanıma ve yok etme üzerindeki etkileri araştırılmış ve doğal öldürücü (natural killer) hücrelerin etkinliği üzerine yoğunlaşılmıştır. Araştırmaya göre obez kişilerde doğal öldürücü hücrelerin yağ ile tıkandığı gözlenmiştir. Bu hücrelerin tümöre bağlansa bile yok etme özelliklerini kaybettikleri görülmüştür. Bu hücrelerde yağ birikimi azaldığında yeniden doğal öldürücü hücrelerin savaşçı özelliklerini kazandığı belirlenmiştir. Sağlıklı kişilerde kanser gelişmesini önlemek ve kanser tanısı konmuş kişilerde iyileşmeye yardımcı olmak için normal vücut kitle indeksine dönülmesi son derecede önem arz etmektedir. Bir diğer bakış ile obezite, kanser gelişiminde önlenebilir bir faktör olarak sigaradan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Bu da bariatrik cerrahinin kanser oluşumunu engellediği ve kanser ile savaşta önemli rol oynadığı yönünde yeni çalışmaların önünü açmıştır. Doğal yollarla kilo veremeyen morbid obez hastalar veya obeziteye bağlı yandaş hastalıkları olan vücut kitle indeksi 30 kg/m2 den yüksek kişilerde bariatrik cerrahinin düşünülmesi oluşabilecek kanser dahil diğer sağlık sorunlarının da önlenmesinde rol oynamaktadır” şeklinde konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com