Ege Ambulans
Obezite Ve Diyabet Cerrahisinde Başarı Oranımız Yüksek09/05/2018

Özel Ege Şehir Hastanesi  Obezite ve Diyabet Cerrhisi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Recai Ünalp, halk arasında şeker hastalığı olarak nitelenen diyabetin son yıllarda tüm dünyada artış gösterdiğini belirterek diyabet ve diyabet cerrahisi ile ilgili detaylı bilgi verdi.

Diyabet hastalığı günümüzde sayısı oldukça artan ve insan vücudunda neden olduğu komplikasyonlar sebebiyle de halk arasında tehlikesi artık herkes tarafından bilinen bir hastalıktır. Aşırı şekerli ve yağlı gıda tüketimi beraberinde egzersiz eksikliği ile başlayan obezite, diyabet hastalığı için ciddi bir risk faktörüdür.

Diyabet Hastalığı Cerrahi Girişimle Çözülebilir

Özel Ege Şehir Hastanesi Obezite ve Diyabet Cerrhisi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Recai Ünalp, diyabet cerrahisi ile ilgili merak edilenleri anlattı. Diyabetin çok eskiden beri bilinen ve vücudun birçok mekanizmasını (Kalp damar, Böbrek, Göz, Sinir sistemi, Cilt vb) kötü etkileyen bir hastalık olduğunu vurgulayan Ünalp sözlerine şöyle devam etti: ''Tip-2 diyabetin cerrahi çözümü mümkün. Uygun hastalar ameliyat ile hem şeker ilaçlarından hem de insülin iğnelerinden kurtulabilir. Yapılan ameliyatın başarı oranı yüzde 95 den fazla, yani insülin iğnelerinden kurtulmak ve şekerli gıda alsanız bile normal şeker seviyesi ile yaşamak mümkün.Biz ameliyat öncesi iyi ve detaylı bir ön inceleme yapıyoruz. Hastanın Tip-2 diyabet olması gerekli. Tip-1 için ameliyat yapılamıyor. Tip 2 diyabetli hastaya ameliyat öncesi yapılan bazı tetkikler sonrası kabaca ameliyat sonraki başarı oranı belirleniyor. Yani uygun olan hastaların belirlenmesi çok önemli.''

Diyabet Cerrahisi Nasıl Yapılmaktadır?

Diyabet cerrahisi, laparoskopik cerrahi yani kapalı ameliyat yöntemi ile yapılıyor. Kapalı safra kesesi ameliyatına benziyor. Her biri bir santimetreden küçük 4 veya 5 tane küçük kesilerle karın içine giriliyor.Hem mideye hem de ince barsaklara müdahale ediyoruz. Böylece hastaların besin yolu ile aldığı şekerin kana geçişini azaltıyoruz. Pankreas rahatlıyor üzerindeki büyük yük kalkıyor. Böylece hem pankreasın insülin salgılama gücü hem de insülinin etki gücü artıyor. Kısa süre içinde kan şeker düzeyi normale dönüyor, şeker hastalığı geçiyor. Hasta 3-4 gün hastanede yatıyor ve taburcu olunca işine dönebiliyor. Kas kesilmediği için ameliyat sonrası ciddi bir ağrı olmuyor yani çok konforlu bir ameliyat. Hastalar 21 gün özel bir beslenmeye alınıyor. Sonra karbonhidratlar sınırlanıp normal diyete geçiyor. Bu dönemde şeker seviyesi normale dönüyor. İnsülin iğneleri ve tabletlere veda ediliyor.Diyabetin ortadan kaldırılması tüm organ sorunlarına da etki ediyor. Yani aynı zamanda var olan obezite, reflü, uyku apnesi, bir çok akciğer hastalıkları, karaciğer yağlanması, metabolik sendrom, kolesterol yüksekliği, fazla kiloya bağlı bel ve diz ağrıları, adet bozuklukları, düşükler gibi bir çok hastalık düzeliyor. Hipertansiyon yüzde 95 oranında geçiyor ve hasta tansiyon ilaçlarını da atıyor. Yaşam kalitesi yükseliyor ve hastalar kısa sürede normal yaşamına dönüyor. Yani uygun hastalar için tam bir çözüm diyebilirim. Daha iyi bir tedavi yöntemi bulununcaya kadar cerrahi girişim uygun hastalar için günümüzdeki en iyi yaklaşım diyebilirim. Başarı oranı çok fazla.

Obezite ve Diyabet Tedavisinde Hedefler

Obeziteye neden olan etmenler tam olarak açıklanamamakla birlikte aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en ön önemli nedenleri olarak kabul edilmektedir . Obezite oluşmadan önlemek tedavideki en önemli basamaktır.Bunun için yaşamın ilk yıllarından itibaren doğru beslenmeye başlamak ve sürdürmek çok önemlidir.Anne sütü ile beslenen çocukların,anne sütü almayan çocuklara göre obezite görülme oranının daha düşük olduğu saptanmıştır.Çocuk ve adolesan dönemde oluşan obezite,yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır. Obezite ve diyabet tedavisinde hedefleri şöyle sıralayabiliriz;

 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com