Ege Ambulans
Obezitenin En İyi Tedavisi Oluşmadan Önlemektir21/05/2018

Özel Ege Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özgün Akgül: ''Obezite, günümüzde her yaşta görülen ve hayatı tehdit eden bir hastalık haline geldi. Dünyada 1,1 milyar insan aşırı kilolu ya da obezite hastası'' dedi.

Obeziteyle birlikte kişilerin genel sağlık durumlarının daha da kötüye gittiğini belirten Op. Dr. Özgün Akgül; vücut ağırlığı ve vücut yağ oranının artmasının hormonal dengeleri bozarak, bazı kanser türleri de dahil, diyabet, hipertansiyon, kalp yetmezliği ve inme gibi çok sayıda kronik hastalığa neden olduğunu ifade etti.

''Obezite , Kanser Oluşumunu Tetikliyor''

Amerika’da yapılan çalışmalarda yetişkinlerin yüzde 36’sının obezite hastası olduğu tespit edilmiştir'' diye konuşan Özel Ege Şehir Hastanesi Obezite ve Diyabet Cerrahisi  Uzmanı Op. Dr. Özgün Akgül sözlerine şöyle devam etti: ''Obezitenin yüksek oranda görülmesi, bilim insanlarını, çağımızın en önemli ölüm nedenlerinden  biri olan kanser ile ilişkisini çözmeye yönlendirmiştir. Kanserden ölen erkeklerin yüzde 14’ü, kadınların yüzde 20’sinin obez olduğu tespit edilmiştir. Amerikalıların sadece yüzde 25’i obezite ile kanser arasında güçlü bir ilişki olduğunu biliyor. Ülkemizde ise bu oran çok daha düşük. Obezite erkeklerde; kolon, rektum, pankreas, mide, böbrek, safra kesesi, prostat kanserleri riski; kadınlarda ise; mide, kolon, böbrek, safra kesesi, meme, rahim, yumurtalık ve serviks kanserleri riski artmaktadır. Hareketsiz yaşam, aşırı yağlı beslenme, fast food yemek tarzı ve stresli yaşamın tetiklediği obezite hastalığında, vücutta aşırı artan yağ hücreleri hormonal dengeyi bozar ve kanser oluşumunu tetikler.''

Obezitenin en iyi tedavisi, oluşmadan önlemektir

Obezitenin çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Obezitenin birinci basamak tedavisi diyet ve egzersizdir. Hastanın sağlığını bozmadan kalori alımı azaltılır ve egzersiz yaptırarak kalori harcaması arttırılır. Sonraki aşamada davranış değişikliği eklenir. Hastanın kullandığı tabak çataldan tutun, yemek süresi, nerede ve kimlerle yediğine kadar günlük hayatı incelenerek düzenlemeler tavsiye edilir. Bu aşamaları uygulamasına rağmen başarılı olamayan hastalar için cerrahi tedaviler gündeme gelir. Diyet ve egzersiz tedavisine rağmen kilo verememiş olan, vücut kitle indeksi (VKİ) 40’tan büyük olan (Morbid  (ölümcül)obezite hastası olanlar), VKİ 35-40 arasında (2. Sınıf obezite hastası) olup ek hastalığı olan,18-65 yaş aralığında olan, obeziteye bağlı ek rahatsızlığı olan hastalara cerrahi tedavi uygulanabilir.

''Ameliyat Tipleri''

Obezite cerrahiside uygulanan ameliyat tipi hastanın sağlık durumuna, ek hastalıklarına ve tercihine göre belirlenir. Yapılan cerrahi işlemler gıda alımını kısıtlayıcı (Restriktif), gıda emilini engelleyici (Malabsorptif) ve kombine olmak üzere sınıflandırılır.Gıda alımını kısıtlayıcı ameliyat tipleri mide kelepçesi (Gastrik Band) ve tüp mide (Sleeve Gastrektomi) ameliyatıdır. Mide kelepçesi ameliyatı etkinliğinin az olması ve çıkartıldıktan sonra tekrar kilo alımına neden olması nedeniyle artık daha az tercih edilen bir yöntemdir. Günümüzde en çok uygulanan ameliyat tipi tüp mide (Sleeve Gastrektomi) ameliyatıdır. Uygulanması diğer obezite ameliyatlarına göre daha kolay, mide fonksiyonlarını değiştirmeden etkin sonuç alınan bir yöntemdir. Hasta hastanede daha az kalır ve herhangi bir implant uygulanmaz. Gıda emilimini engelleyici ameliyat tipleri ise Duodenal Switch, Biliyopankreatik Diversiyon, SADI-S’tir. Bu ameliyatlar tip 2 diyabet hastalarında ve metabolik sendrom olan hastlarda tercih edilmektedir.Kombine ameliyat tipi ise Roux-en- Y Gastrik Bypass’tır (RYGB). Bu ameliyat süper obezlerde, tüp mide ameliyatından fayda görmeyeceği düşünülen hastalarda ve revizyon cerrahisinde tercih edilir.

''Obezite İle Mücadele Şart''

Her yıl dünyada milyonlarca insan kansere yakalanıyor. 2020 yılında dünya çapında kanserlerin obezite kaynaklı olanlarının yüzde 50’lere varacağı tahmin ediliyor. Bu riski azaltabilmek için obezite ile mücadele şart. Bu nedenle halkımızın obezite hakkında bilinçlendirilmesi ve bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir. Obezitenin tedavisinde uygun diyet ve egzersiz ile başlanmalıdır. Yeterli kilo kaybı sağlanamayan hastalarda ise vakit kaybetmeden cerrahi tedaviye geçilmelidir. Ülkemizde ve Avrupa’da en çok uygulanan yöntem tüp mide (sleeve gastrektomi) ameliyatıdır. Bu ameliyat ile gıda alımı kısıtlanmakta ve kontrollü kilo kaybı sağlanarak hastalar sağlığına kavuşmaktadır.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com