Ege Ambulans
Omurga Kırıklarına Kemik Çimentosu25/01/2018

Opr. Dr. Özbek, “Osteoporotik kırıklarda izlenen önemli klinik bulgunun ağrı olduğunu akut ve kronik ağrı şeklinde kendisini gösterebildiği, ağrı bel veya sırta yayılan şiddetli ağrılar şeklinde olabildiği gibi, bası yaptığı omurga boyunca yayılan tarzda da izlenebilir.”

Ekol Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Erdinç Özbek kemik erimesinin kemik mikro mimarisinde bozulma ve kemik mineral yoğunluğunda azalma ile giden sistemik bir iskelet hastalığı olduğunu belirterek,  “bu hastalık seyri sırasında kemik kırılganlığında belirgin artış olmaktadır. Bunun başlıca nedeni omurga yoğunluğundaki yüzde 25’lik azalmanın, omurga direncinde yaklaşık yüzde 50’lik azalmaya neden olmasıdır” dedi.

Kırıkların başlıca nedenleri arasında travma, kanser yayılımı ve osteoporoz (kemik erimesi) yer almaktadır diyen Opr. Dr. Özbek, “Omurga kırıklı olguların yaklaşık yüzde 20-30’u klinik bulgu verip tanı almaktadır. Bu olgularda klinik bulguya neden olan başlıca patolojiler: yükseklik kaybı, şekil bozukluğu (skolyoz, kifoz) ve batın ve göğüs boşluğundaki yapıların kesilmesidir.

Opr. Dr. Özbek, “bu olgularda izlenen önemli klinik bulgunun ağrı olduğunu akut ve kronik ağrı şeklinde kendisini gösterebildiği, ağrı bel veya sırta yayılan şiddetli ağrılar şeklinde olabildiği gibi, bası yaptığı omurga boyunca yayılan tarzda da izlenebilir. Bu olgularda ağrının getireceği en önemli problem hareket azalması ile yatağa bağlanma sonucu ortaya çıkan ölüm oranlarındaki artışıdır. Yine ağrı nedeni ile hareketin azalması osteoporozu hızlandırıcı bir faktör olarak karşımıza çıkar” dedi.

Belirti Vermeyebilir

“Klinik vermeyen yüzde 70-80’lik kırık grubu ise günümüzde radyolojik tanı yöntemlerinin yaygın olarak kullanılması nedeni ile daha çok saptanmakta ve ortaya çıkabilecek riskler açısından tedavi edilip edilmemesi tartışma yaratmaktadır” diyen Opr. Dr. Özbek, “Yine osteoporotik kırıklı olguların büyük bir kısmının ileri yaşlarda olması, yakın geçmişe kadar uygulanan tedavi yöntemlerinin zor, pahalı ve yüksek komplikasyon oranları içermesi hekimleri yeni arayışlara itmiştir. 1997 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde Jensen ve arkadaşları bu yöntemi FDA onaylı olarak osteoporotik çökme kırıklarının tedavisinde kullanmaya başlamış ve yöntem günümüzde tüm dünyada yaygın olarak kullanılır hale gelmiştir” dedi.

İğne ile kemik çimentosu (vertebroplasti) uygulaması

İğne ile kemik çimentosu (vertebroplasti) uygulaması hakkında bilgiler veren Opr. Dr. Erdinç Özbek, “6 haftalık ağrı kesici tedaviye rağmen dirençli ağrılı osteoporotik omurga kırığı, günlük yaşamsal aktivitede kısıtlılık, kırık seviyesine uyan ağrılar tedavi için uygundur. Klinikle uyumlu bir kırık var ise vertebroplasti için bir engel yoktur. Uygulama mümkünse ameliyathane koşullarında, genel veya sıklıkla tercih edilen şekilde lokal anestezi altında, röntgen eşliğinde, tek taraflı veya iki taraflı olarak yapılmaktadır. İşlemin başlıca komplikasyonları kırık içine sıvı akriliğin verilmesi ve donmadan önce kırık aralarından etraf dokulara sızmasıdır. Bu sızıntı öne (karın boşluğuna), yanlara (paravertebral kas yapıları içine), arkaya (Omurilik kesesine baskı yapacak şekilde) veya yukarı-aşağı (disk dokusu içine) olabilir. Bunların içinde kuşkusuz tek sorun yaratanı sinirlerin içinde olduğu spinal kanal içine olan kaçaklardır. Röntgen altında görülen bu kaçaklara hemen müdahale edilmediği takdirde kalıcı kayıplar gelişebilir. Bu nedenle bu işlemin ameliyathanede yapılması gerekmektedir. Hastalar yapılan bu işlemden hemen fayda görmekte, aynı gün ayağa kaldırılmakta ve çekilen kontrol filmlerinden sonra aynı gün taburcu edilmektedir. Genel olarak hastaların 1 ay kadar korse kullanılması önerilmektedir.  Sonuç olarak “iğne ile kemik çimentosu (vertebroplasti)” özellikle bel ve sırt ağrısı belirgin olan osteoporoza bağlı kırıklı hastaların tedavisinde uygulanabilir bir tedavi yöntemi olarak yerini almıştır.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com