Ege Ambulans
Omuz Kireçlenmesine Dikkat05/07/2017

Parçalı omuz kırıkları sonrası, rotator manşet yırtığına bağlı omuz eklemi kireçlenmelerinde son yıllarda daha fazla uygulanmaya başlanan ters omuz protezi ameliyatlarının yüz güldüren sonuçlar verdiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özkan, “ Operasyon sonra20 gün kadar kol boyun askısında kalan hastalara hemen fizik tedavi  başlanıyor. Günlük işlerini yapabilir hale gelmesi için gereken süre yaklaşık 2 ayı bulmaktadır." dedi.

Ters omuz protezinin 20 yıldır Avrupa’da başarı ile kullanılan ve yeni geliştirilmiş bir implant olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Özkan, “ 2004 yılında Amerika’da onaylanan ve yetersiz rotator manşet (omuz döndürücü kasları) ve artrit (kireçlenme), kompleks kırıklar gibi omuz yapısının ciddi anlamda bozulduğu durumlarda kullanılmak için tasarlanmış olduğunu söyledi. Rotator manşet kirişlerinin kronik yırtığında ve tamir edilemediği durumlarda, rotator manşet arteopatisinde, ayrıca omuz protez revizyonunda faydalı bir seçenektir.”

Ters omuz protezinin omuzun hareket aksını değiştirdiğini kaydeden Prof. Dr. Özkan, “ Soket görevi gören eklem yüzeyi bir topla değiştirilir. Buna karşılık normalde top olan humerus başı ise bir soket haline getirilir. Bu protez ile omuzun çalışma mekanizmasını değiştirilerek fonksiyonel hale getirmektedir. Böylece deltoid (omuzda cilt altındaki kasımız) kasının uyguladığı güç artmaktadır. Bu sayede omuzu havaya kaldıran kaslar biyomekanik olarak avantajlı hale gelmektedir. Sonuçta hasta kolunu daha yükseğe, hatta baş üstüne kadar kaldırabilir.”

Uygun Hastalarda Yüz güldürücü bir ameliyattır

Artritin belirgin olduğu ve çoğunlukla rotator manşetin yırtık olduğu durumlarda uygun yaş grubunda uygulanabildiğini belirten Prof. Dr. Özkan, “ Bu tendonlar (rotator manşet) omuz başının yuva içinde kalmasına yardımcı olurlar ve kol böylece kaldırılabilir. Bu tendon ve kaslar normal fonksiyonunu gösteremediğinde omuz başı, omuz yuvasının üst kısmına doğru kayar. Bu durumda kolu kaldırmak zorlaşır veya imkânsız hale gelir. Eğer normal bir eklem protezi bu durumda kullanılırsa omuzdaki ağrı artabilir ve çoğunlukla kolun kaldırılması imkânsız hale gelir.

Ters Omuz Protezi Ne Zaman Uygulanmalı

Rotator manşet yırtığına bağlı kireçlenme ve omuz kırıklarında uygun hastalarda uygulandığında yüz güldüren sonuçlar alındığını belirten Prof. Dr. Mustafa Özkan, “          Bazı omuz kırıkları çok parçalı ve kompleks olabilir. Tendonların yapışma yeri olan büyük ve küçük tuberkülleri de içerebilir. Böyle durumlarda plak ve vidalarla kemik ve tendonların onarımı mümkün olmayabilir. Ayrıca geleneksel omuz protezleri de tendonların yetersizliğine bağlı olarak başarısız olabilir. Bu durumlarda ters omuz protezi iyi bir tedavi alternatifi olabilir. Ancak ters omuz protezi aktif enfeksiyon, deltoid kasının çalışmaması, ağır omuz kullanımı olan beklentisi yüksek genç hastalarda uygulanması tavsiye edilmemektedir” diye konuştu.

Ameliyat Sonrası Dikkat!

Ters omuz protezi uygulanan hastaların büyük bir bölümünde cerrahi sonrası ağrının ya olmadığını ya da minimal düzeylerde olduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, “ Çoğu hasta kolunu cerrahi öncesine göre daha fazla kaldırmaktadır. Uzun dönemde komplikasyon sıklığı yüzde 15 civarındadır. Her ameliyatta olduğu gibi kanama ve enfeksiyon olası bir sorundur. Ayrıca aşınma, gevşeme ve çıkık oluşması halinde tekrar cerrahi gerekli olabilir. Ameliyat sonrası ev egzersiz programı takip eilmeli kolun özellikle bazı aşırı pozisyonlara gelmesinden kaçınılmalıdır, ağır kaldırılmamalı, sandalye kenarından yukarı doğru güç uygulanarak ayağa kalkma yapılmamalı”

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com