Ege Ambulans
Op. Dr. Çatal; “İzmir’de 400 Binin Üzerinde Şeker Hastası Var”10/04/2019

Kamuoyunda tip 2 olarak bilinen şeker hastalığının kesin tedavisinde kullanılan ileal interpozisyon ameliyatlarının sayısı artıyor. Bu alanda uzman isimler arasında yer alan Özel Medifema Hastanesi Genel Cerrahi ve Metabolik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hidayet Çatal, “Yüksek kilolu şeker hastaları sayısı her geçen gün artıyor. Her 10 kişiden birisi şeker hastası” dedi.  Çatal, İzmir’de 400 binin üzerinde şeker hastası olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde 10 milyonun üzerinde diyabet (şeker) hastası olduğu tahmin edilirken mevcut sayı ise giderek artıyor.  Düzensiz beslenme, yaşam koşulları, stres ve genetik faktörler gibi nedenlerle kişide ortaya çıkabilen şeker hastalığının birçok tedavi yöntemi bulunuyor. İnsanların yaşamını zorlaştıran ve ameliyatla çözümü mümkün olan tip 2 diyabet hastalarının ise sayısı artıyor.

Kamuoyunda tip 2 olarak bilinen şeker hastalarında kesin tedavi imkânı sunan “metabolik cerrahi” ameliyatlarının sayısı da çoğaldı. Tibbi olarak ince bağırsağın son kısmı ile başlangıç kısmının yer değiştirilmesi yöntemiyle gerçekleştirilen bu ameliyatı tercih edenlerde diğer ameliyatlara göre daha çok olumlu gelişme yaşandı.

İzmir’de bu yöntemi kullanarak şeker hastalığının tedavisinde önemli çalışmalar yapan Özel Medifema Hastanesi Genel Cerrahi ve Metabolik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hidayet Çatal, şeker hastalarının sayısının her geçen gün arttığını söyledi. “Her 10 kişiden birisi şeker hastası” diyen Op. Dr. Çatal, “ileal interpozisyon” yönteminin tercih edildiğini belirtti.

RAKAMLAR ARTIYOR!

Op. Dr. Çatal, Yapılan araştırmalara göre nüfusun yüzde 10’unun potansiyel şeker hastası olduğunu söyledi. Şeker hastalığının tedavisinde diyet ve ilaç uygulamasından sonra cerrahi müdahale yönteminin tercih edildiğini belirten Çatal, ilerleyen şeker hastalığının tedavisinde ameliyatın kaçınılmaz olduğuna vurgu yaptı.

Şehirleşme ve sanayileşmenin getirdiği durum nedeniyle büyük şehirlerde şeker hastalarının sayısının arttığını belirten Çatal, “Endüstrileşme ile birlikte kurulan fabrikalar, şehirler, büyüyen kentler bu hastalığı tetikliyor. Çünkü insanlar düzensiz beslenmenin yanında fast-food sistemine geçiyor. Stres ve yoğun çalışma da buna eklendiğinde hastalık oluşuyor.  İzmir, riskli illerin başında geliyor. Sağlık araştırmaları ve şeker hastalığı verilerine bakıldığında İzmir’de 400 binin üzerinde şeker hastası var” dedi.

SADECE KİLO DEĞİL

Op. Dr. Çatal, şeker hastalığının tespitinin sadece kilo artışı üzerinden yapılmadığını da vurguladı. Çatal, “Bir kişi çok yiyorsa, su içiyorsa, kilo alıyorsa hatta ayaklarında kaşıntı, mantar hastalıkları oluşuyorsa bile şeker kontrolü mutlaka yapılmalıdır. Bir kişi için ‘sinirli-gergin ve kilolu’ demek şeker hastalığı için tek belirti değildir. Birçok belirti kendisini gösterir. Normal bir göz kontrolü için gidildiğinde, kan verildiğinde bile bu hastalık bulunabilir. Bizim kamuoyunda ‘gizli şeker” dediğimiz hastalık normal rutin kontroller sayesinde ortaya çıkar” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com