Ege Ambulans
Op. Dr. Özer Gürbüz: “Sağlığın ateşi yükseliyor”02/08/2022

Batı Anadolu Central Hospital Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Özer Gürbüz sağlık sektörünün son durumunu değerlendirdi. Sağlık sektörünün ekonomik nedenlerden dolayı yorgun olduğunu söyleyen Op. Dr. Özer Gürbüz, “ Sağlığın ateşi yükseliyor” dedi. Covid-19 hakkında da değerlendirmelerde bulunan Op. Dr. Gürbüz sağlık sektörünün sorunları hakkında çözüm önerilerinde bulunarak sorunları yine kendi içinde, başta devletimize ve halkımıza olan inancımızla bir bütün olarak çözümler üretmeliyiz” dedi.

Sağlık Sektöründe sıkıntılar çözümsüz değil

Sağlık sektörünün son derece yorgun olduğunu söyleyen Op. Dr. Gürbüz, “Ben sektörün içinden birisi olarak bu konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunmak istiyorum. Sağlık sektörü deyince akla doktorlar geliyor. Ancak sağlık sektörü doktorundan hemşiresine, teknikerinden hasta bakıcısına kadar bir bütün. Şu anda başta doktorlar olmak üzere sağlık sektörü çok yorgun. Hem pandemi sürecinden hem günümüz koşullarından dolayı çalışanlarımız yorulmuş durumdalar. Yukarıdan bakıldığında doktorlar daha az çalışıp daha çok para istiyormuş gibi görünüyor. Bu tür sıkıntıları önemsemeyenler bir takım alt sebepler öne sürüyor. Aslında durum böyle değil. Sağlık çalışanlarının iş yükü çok fazla, yorulan ve sürekli çalışan doktorlara uygulanan şiddet bazı hekimlerin zorunlu olarak  emekliye ayrılmasına neden oldu, hatta mesleği tamamen bırakmak isteyenler bile oldu. Çalışmayı bırakanlar, özele geçenler. Bunun çaresi var mı? Var. Doktorların dinlenmesi gerekiyor. Sayın Sağlık Bakanımız bir takım iyileştirici önlemler aldı. Özelikle başta medikal malzemeler ve kullanılan ilaçların dolar ve euro üzerinden ülkemize giriş maliyetleri çok yükseldi. Bunlarla ilgili bir takım önlemler alınmalıdır. Bazı gereksiz hasta şikâyetleri doktorların iş gücünün bir kısmını buna harcamasına ve moral bozukluğuna sebep oluyor” dedi.

SUT fiyatları Artmalı

Ekonomik zorluklar,  doların yükselmesi, fiyatların artması, sağlık sektörünün daha çok ithal ürünlere bağımlı olarak faaliyet göstermesi sebebiyle maliyetlerin arttığını bu nedenle bir takım sıkıntıların olduğunu kaydeden Op. Dr. Gürbüz, “  Kamu da ve özel sektörde bir takım sıkıntılar yaşanıyor. Özel sektör maliyetleri yansıttığında hasta memnuniyetsizliği artıyor. Özellikle SGK SUT fiyatlarında mutlaka bir takım iyileştirme yapılmalı. Her ne kadar yılbaşında zam yapılmış olsa da Avrupa’da dolayısıyla da ülkemizdeki yüksek enflasyonla birlikle fiyatlar eridi. Devlette haklı başka harcama kalemleri de var ancak sağlıkta çok çok önemli ihmal edilmeye gelmez. İlaçlar çok önemli kalemler. Son zamanlarda ilaca ulaşamama gibi durumlar ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.

Yurtdışına gidiyorlar

Op. Dr. Özer Gürbüz sağlık personellerinin yurt dışına gitmeye başladıklarını belirterek, “ Sadece doktorlar değil bir çok sağlık personelinin  Avrupa’nın çeşitli yerleri birazcık dil bilen personellere özellikle Almanya kapılarını açtı. Bununla ilgili de bir şekilde önlem alınmalı. Bu giden kişilerin geri dönmeleri çok zaman alır. 2002 yılında başlayan sağlıktaki memnuniyet hem hükümete hem devlere büyük prestij kazandırmıştı” dedi.

Mücadeleye Devam Edeceğiz

Batı Anadolu Central Hospital ve diğer sağlık kuruluşları olarak mücadeleye sonuna kadar devam edeceklerini söyleyen Op. Dr. Gürbüz, “ Biz halkımıza, devletimize hizmet vermeye devam edeceğiz. Maddi kaygılarla yurt dışına gitmeyi hiç tasvip etmiyorum. Bu sorunlar çözülür. Türkiye eski parlak günlerine kavuşur. Benim Türkiye’nin geleceğine olan inancım tam. Ben bu anlamda hizmetime devam ediyorum, devam da edeceğim. Fakat böyle bir gerçek var ve bilinmesi gerekiyor” dedi.

Sağlıkta şiddet

Tüm bunların sonucu olarak şiddetin doğduğunu belirten Op. Dr. Gürbüz şiddetin çözüm yolunun eğitimden geçtiğini söyledi. Op. Dr. Gürbüz, “ Vatandaşlara konunun doktorla ilgili olmadığının anlatılması gerekiyor. Burada işin içine eğitim giriyor. Hiçbir doktor hastasına zarar vermek ve kaybetmek istemez. Bizler öldürmek için değil yaşatmak için eğitim alıyoruz. Bu şiddet tamamen eğitimsizlikten kaynaklanıyor. Şiddet yasası çıktı fakat ne kadar uygulanıyor bilemiyorum” ifadelerinde bulundu.

Vakalar Yeniden Artıyor

“2019 yılında hayatımıza giren Covid-19 hala devam ediyor ve sonsuza kadar devam edecek gibi de görünüyor” diyen Op. Dr. Gürbüz, “ Salgın tekrar patladı. Bu virüs çok çabuk mutasyona uğruyor. Şu anda bulaşıcılığı arttı. Hastanelerin yükü şu anda tekrar artmaya başladı. Bu kış daha da etkili olacak. Şu anda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi olarak artmaya başladı. Bu konuda yeniden bir takım önlemler alınması gerekiyor” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com