Ege Ambulans
Orta Kulak İltihabı Çocuklarda…21/07/2017

Orta Kulak İltihabı Çocuklarda…

Ekol Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Adnan Ünal orta kulak iltihabı olguların yaklaşık yüzde 90’ı çocukluk çağında görüldüğünü belirterek, “bu hastalık çocukluk çağının sık işitme kaybına yol açan hastalığıdır ve ilk iki yaşta görülme sıklığı yüzde 80 civarındadır” dedi.

Orta kulak iltihabının genellikle burun boşluğundan başlayan basit bir üst solunum yolu enfeksiyonunun komplikasyonu olarak geliştiğini kaydeden Prof. Dr. Ünal, “ ÜSYE östaki tüpü aracılığı ile orta kulak boşluğuna geçer. Olguların yaklaşık yüzde 90’ı çocukluk çağında görülür. Çocukluk çağının sık işitme kaybına yol açan hastalığıdır ve ilk iki yaşta görülme sıklığı yüzde 80 civarındadır” dedi.

Akut Otitis Media(AOM)

Orta Kulak iltihaplarının bir çeşidi olan Akut Otitis Media(AOM) hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Ünal, “Kulak ağrısı, otore kulak akıntısı, işitme kaybı gibi lokal ve halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma gibi genel sistemik semptomların akut olarak geliştiği, orta kulakta yerleşen bir enfeksiyon sebep olabilir. Bu hastalığın gelişmesinde çok sayıda risk faktörü vardır. Kişiye ait olan risk faktörleri, çocukluk çağında olunması, sık üsye geçirilmesi,  bağışıklık sistemi yetersizlikleri, alerji, sistemik hastalıklardır. Çevresel risk faktörleri ise çocuğun kreşe gitmesi, sosyoekonomik yetersizlikler, aile bireylerinin sık ÜSYE geçirmesi, evde sigara içilmesi veya çocuğun anne sütü alıp almaması sayılabilir. AOM’de olay ÜSYE’deki gibi virutik başlar daha sonra bakteriler etken olur. Geniş kapsamlı çalışmalar AOM için antibiyotik tedavisinin semptomları azalttığını kanıtlamıştır. AOM’NİN üç evresi vardır: Hiperemi, Eksüdasyon, Süpürasyon. Bu üç evrede sıralanan gelişmeler gözlenir. İşitme kaybı, baş dönmesi, kulakta dolgunluk görülür. Ayrıca ateş, huzursuzluk, iştahsızlık, dalgınlık, kusma ve diare görülebilir. Ateş 39-40°C’ye çıkabilir, kulak zarı delinebilir ve kulak akıntısı başlar, yaklaşık 72 saat içinde kesilir. Bunun sonucunda ateş düşer, ağrı azalır, kulak zarı perforasyonu zamanla kapanır.

Efüzyonlu Otitis Media (EOM)

Orta kulak boşluğunda sıvı toplanmasıyla kendini gösteren bir durum olan efüzyonlu otitis media hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Ünal, “Akut enfeksiyon, bulgu, semptomları yoktur.  Östaki borusunda fonksiyon bozukluğu ve adenoit dokunun varlığı önemli faktördür. Kliniğinde tek bulgu işitme kaybıdır. Ateş, iştahsızlık, huzursuzluk gibi lokal enfeksiyon bulguları olmaksızın sinsi seyreder. Büyük çocuklarda ağrı ya da doluluk hissi görülür. Çoğunlukla burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma ve horlama gibi semptomlar bulunur. Çocukta ilk önce işitme kaybının varlığı sorgulanmalıdır. Bazen aile veya çevresi işitme kaybını fark edebilir. Çocuğun yüksek sesle televizyon izlemesi, konuşulanları tekrar ettirmesi uyarıcı olmalıdır. Eğer bir şüphe var ise ilk yapılacak iş rutin muayeneyle kulak zarının incelenmesidir. EOM’nin tedavisi medikal veya cerrahi olarak yapılabilir. Tedavide öncelikle risk faktörlerinin eliminasyonu sağlanmaya çalışılır, daha sonra tek kür antibiyotik ve topikal intranazal kortikosteroid tedavisi verilir, üç ay kadar hasta izlenir. Kronik Otitis Media (KOM) ise klasik olarak kalıcı perforazyonu ile karakterize bir durumu anlatır” şeklinde konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com