Ege Ambulans
Ortalama Ömür Artıyor Toplum Yaşlanıyor28/01/2019

KALP DAMAR HASTALIKLARINA DİKKAT!

Teknolojik ve sağlıkta yaşanan gelişmeler ile birlikte insan ömrünün uzadığını belirten Gaziemir Özel Akut Kalp Damar Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Necmettin Yakut, “ Bu uzayan evrede kalp damar hastalıklarından etkilenme süresi de böylece artıyor. Eskiden aterosklerotik kalp ve damar hastalıkları, yaşlı insanların sorunu olarak bilinmekteydi. Ancak günümüzde; değişen yaşam koşulları, artan ve daha genç yaşta karşı karşıya kalınan risk faktörleri sebebi ile gençler de en az yaşlılar kadar kalp ve damar hastalıkları açısından tehlike altında. Bu yüzden  çocukluk çağından  itibaren düzenli egzersiz yapmak, akdeniz tipi yada ege tipi dediğimiz sebze ağırlıklı beslenmek sağlıklı ve uzun bir yaşamın sırlarını kapsar” dedi.

Her Yaşta İnsanı Etkiliyor

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hastalıklara bağlı ölüm nedenlerinin ilk sırasında kalp ve damar hastalıklarının yer aldığını belirten Op. Dr. Necmettin Yakut, “ Bu bilginin ve eğitimin iletişim kanalları ile sık sık duyurulması toplumda bir bilinç yaratmış olsa da, henüz yeterli seviyede değil. Günümüzde kalp ve damar hastalıklarının her yaşta insanı etkileyebilmektedir. Sürekli durmaksızın çalışan ve vücudun olmazsa olmaz organı olan kalp ve damarlar bu yıpranmadan en çok payını alan yapılardır. Kalp ve damar hastalıkları açısından en önemli risk faktörlerinin başında gelen genetik altyapı ve ailesel faktörler, yaşlanma süreciyle birleşince hastalıkların ortaya çıkması kaçınılmaz oluyor. Genetik alt yapı ile ailesel faktörler değiştirilemese de sonradan gelişebilecek risklerden uzak durarak kalp-damar sistemi hastalıklarından ve diğer sağlık sorunlarından korunmak mümkün olabilmektedir. Beslenme, egzersiz, stres gibi önemli risk faktörleri olan günlük hayat dinamiklerinin kalp ve damar hastalıklarının gelişiminde rolü büyüktür.” Dedi

Beslenme Önemli

Günümüzde özellikle genç yaş popülasyonun hedef olduğu düzensiz beslenme önemli sorunlardan birisi olduğunu belirten Op. Dr. Yakut, “ Doğallığını yitirmiş, dengesiz içerikli, fast food tarzı kötü beslenme hem direkt kalp ve damar sistemini yıpratmakta hem de obezite ve şeker hastalığı gibi sorunlara yol açabilmektedir. Ayrıca, ortalama ömür süresinin uzaması insanların kalp hastalığına maruz kalma süresini de artırıyor. Bu nedenle  herkesin kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin kader olmadığını bilmesi ve sağlıklı ve uzun bir ömür için neler yapması nasıl beslenmesi gerektiğini öğrenmesi önemli bir faktördür. Damar tıkanıklığı (ateroskleroz) hastalığı sadece kalp damarlarını tutmaz. Dolaşım sisteminin olduğu her yerde damar darlığı veya tıkanıklığı olabilir. Şah damarı ve bacak damarı tıkanıklıkları en sık karşılaşılanlardır” dedi.

Erken Tanı Önemli

Op. Dr. Yakut, “ Yaşlanan ciddi bir nüfusa sahip olduğumuzdan dolayı bu grup insanlarımıza hizmet eden Bölgemizin en büyük kalp hastanesi olan Akut Kalp Damar Hastanesi kuruluşunun 7.ci yılında İzmir’e ve tüm bölgemize ciddi hizmet vermeye devam etmiştir. Hastanemiz hizmeti sadece kalp ve damar hastalıklarına yönelik olup tüm hizmet branşında uzman hekimler ve teknik personel tarafından yürütülmektedir. Bilindiği gibi Kalp-Damar hastalıkları halen en çok ölüme neden olan hastalıktır.  Ancak erken tanı ve zamanında müdahale ile çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. O nedenle hastanemiz 24 saat hizmeti esas almaktadır. Her türlü kalp ve damar hastalığına erken tanısı ve tedavisi başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Temel misyonumuz kalbe dair her hastalıkta halkımıza hizmet etmektir. Son zamanlarda zorlaşan ekonomik şartlara rağmen, SGK kuralları gereği  hiçbir by-pass ameliyatından ilave ücret alınmamaktadır. Ayrıca kalp hastalıklarının aciliyeti olduğundan erkan tanı çok önemlidir. O nedenle gün içinde randevu hattından randevu  alarak gelen hastalar belli bir düzen içerisinde  bakılırken, randevusuz gelen hastalar için de mutlaka bir kardiyolog ve bir cerrahımızda organize edilmiştir. Kalp hastalıkları yanında , karotis (beyni besleyen şah damarı) , karın ve bacak bölgesi damarlarının teşhis ve tedavisi de aynı hastanede devam etmektedir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com