Ege Ambulans
Pandemi Sonrası Obezite Salgını18/08/2023

Geçtiğimiz yıllarda hepimizi evlerde mahsur bırakan Covid-19 salgınından sonra hem ülkemizde hem dünyada obezite oranında ciddi bir artış meydana geldi. Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa obezitenin kişiye özel tedavi planıyla cerrahi ve cerrahi dışı yöntemler olan mide balonu veya mide botoksu ile tedavi edilebildiğini söyledi.

Obezitede Artış Gözlendi

Pandeminin kalıcı etkilerinden olan obezitenin, önlenebilir ölüm sebepleri arasında sigaradan sonra ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Op. Dr. Türker Karabuğa, “ Günden güne artan obezite oranları, bu konuya daha fazla dikkat çekmemiz gerektiğini gözler önüne seriyor. Örneğin Birleşmiş Milletler’de yapılan iki çalışmada pandemi sonrasında obezite yaygınlığının yüzde 22-27 oranında arttığı rapor edilmiştir” dedi.

Hareketsiz Yaşam Etkiliyor

Obezitenin artış oranında etkili faktörün sadece kilo almak olmadığını hareketsiz yaşamın da önemli bir neden olduğunu kaydeden Op. Dr. Türker Karabuğa, “ Hareketsiz yaşam tarzı, artan kalori ve basit karbonhidrat alımı ile beraber aniden alınan kilolar çoğunlukla bel çevresinde toplanır ve buna bağlı olarak karaciğer yağlanması, kalp-damar sorunları ve diyabet riskini de arttırarak obezitenin en tehlikeli sonuçlarından biri olan metabolik sendroma davetiye çıkarmaktadır. Obezite sınıfına girmiyor dahi olsanız, bel çevresi yağlanmasına bağlı iç yağlanma arttığında bu rahatsızlıkların oluşması işten değildir.  Evde yapabileceğiniz mezura ölçümlerinizde;  kadınlarda 88 cm, erkeklerde ise 102 cm ve üzeri bel kalınlığı görüldüğünde bu rahatsızlıklar ve obezite için tehlike çanları çalıyor demektir” diye konuştu.

Neden Aniden Kilo Aldım?

Ani kilo alımlarının sebepleri hakkında bilgiler veren Op. Dr. Karabuğa, “ Bunun başlıca sebeplerinden biri hareketsizlik. Gün içinde aldığınız kaloriler yakılmadan vücutta yağ olarak depolanmasına sebep olur. Ayrıca sokağa çıkma kısıtlamaları ile kıtlık içgüdüsü ve ardından evlere yapılan depolar, belirlenenden çok daha kısa sürede bitirilip aşırı işlenmiş gıda tüketimini arttırmaktaydı. Stres ve yaşam tarzı değişiklikleri eklendiğinde toplumda beslenme bozuklukları oluşmaması imkansız görünüyordu. Nitekim de öyle oldu. Artık pandeminin izleri neredeyse silinirken bıraktığı sağlıksız alışkanlıklar ve alınan kilolar da geride bırakılmalı” şeklinde konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com