Ege Ambulans
Pandeminin Etkileri Sağlık Çalışanları Üzerinde Devam Ediyor26/03/2024

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Ünver 2020 yılında başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs pandemisinin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen tükenmişlik sendromu ve depresyonun etkilerinin hala sağlık çalışanları üzerinde devam ettiğini söyledi. Doç. Dr. Ünver bu zorlu süreçte, sağlık çalışanlarının psikolojik destek alabilmesi ve duygusal ihtiyaçlarına odaklanılmasının alınabilecek önemli bir önlem olduğunu kaydetti.

Duygusal olarak zorladı

Pandemi sürecinin sağlık çalışanları üzerinde uzun vadeli etkiler bırakan bir dönem olduğunu belirten Doç. Dr. Mutlu Ünver, “ Pandemi dönemi sağlık çalışanları üzerinde tükenmişlik sendromu ve depresyon sorunlarına neden oldu. Bu profesyoneller, salgın başladığından beri sürekli bir yoğunluk altında çalıştılar ve bu durum zamanla fiziksel ve duygusal açıdan yıpratıcı bir hal aldı. Hastaların acılarına şahitlik etmek, kayıplarla başa çıkmak ve kendi güvenliklerini koruma çabaları, sağlık çalışanlarını duygusal olarak zorlamıştır” dedi.

Sosyal Yaşamı Olumsuz Etkiledi

Uzun çalışma saatleri ve sürekli stres altında olma durumunun da sağlık çalışanlarının kişisel yaşamları üzerinde olumsuz etkiler yarattığını söyleyen Doç. Dr. Mutlu Ünver, “ Aileleri ve sosyal çevreleriyle bağlantılarını sürdürmekte zorlanan sağlık çalışanları, izolasyon ve yalnızlık duygularıyla başa çıkma mücadelesi veriyorlar. Bu durum, genel mental sağlıklarını olumsuz yönde etkileyerek depresyonun ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor” diye konuştu.

Tükenmişlik Sendromunu Tetikliyor

Tükenmişlik sendromunun sürekli baskı ve yüksek beklentiler altında çalışmanın bir sonucu olarak ortaya çıkabildiğini kaydeden Doç. Dr. Mutlu Ünver, “ Sağlık çalışanları, kendi ihtiyaçlarına ve duygusal durumlarına zaman ayırmakta zorlandıkları için tükenmişlik hissiyatı artabilir. Aynı zamanda, pandeminin belirsizliği ve sürekli değişen koşullar, geleceğe dair belirsizlik duygularını tetikleyerek bu profesyonellerin duygusal stabilitelerini daha da zorlaştırabilir” şeklinde konuştu.

“Psikolojik Destek Alınabilir”

“Sağlık sistemlerindeki kaynak sıkıntıları, sağlık çalışanlarının iş yükünü artırarak tükenmişlik sendromunu tetikleyebilir” diyen Doç. Dr. Mutlu Ünver, “ Bu durum, uzun vadeli sağlık sorunlarına ve meslekten ayrılma eğilimine yol açabilir. Bu zorlu süreçte, sağlık çalışanlarının psikolojik destek alabilmesi ve duygusal ihtiyaçlarına odaklanılması önemli bir önlem olarak öne çıkmaktadır” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com