Ege Ambulans
Pankreas Kanserinde Yeni Tedavi Yöntemi: Fosfor-32 Mikropartiküller02/01/2023

Ege Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Şanlı, çevre dokulara yayılmış, bu nedenle de ameliyatın mümkün olmadığı pankreas kanseri tedavisinde  yeni bir yöntemin geliştiğini belirterek, “ Fosfor -32 isimli bir radyoaktif madde içeren mikropartiküller, direk tümörün içine enjekte edilerek uygulanmakta olan bir yöntem,  tüm hazırlıklarımız tamamlanmış olup dünyada sayılı merkezde gerçekleştirilebilen bu tedaviyi hastalarımıza ulaştırabilir olmanın heyecanı içindeyiz” dedi.

Tedavisi  Zor Kanser Türü

Pankreas kanserinin, tanı ve tedavisi zor olan bir kanser türü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özgür Şanlı, “ Erken fark edilemediğinde ki pankreas kanserinin ölümcül olmasındaki en büyük sorun budur, kanser hücreleri pankreasın yakınındaki organlara ve dokulara, çevre damar ya da kanallara yayılmaya başlar. Bunun sonrasında da kitlenin ameliyat ile çıkarılması imkânsız hale gelebilir. Kemoterapide amaç bu aşamada kitlenin küçültülmesi ve varsa diğer organlardaki yayılımın tedavisinde devreye girilmesidir. Ne yazık ki bazı hastalarımızda tedaviye direnç ile karşılaşılabilmektedir” dedi.

Yeni Yöntem: Fosfor-32

Çevre dokulara yayılmış, bu nedenle de ameliyatın mümkün olmadığı pankreas kanseri tedavisinde çığır açan yeni bir tedavi yöntemi geliştiğini söyleyen Prof. Dr. Özgür Şanlı, “ yeni yöntem, Fosfor -32 isimli bir radyoaktif madde içeren mikropartiküllerin direk tümörün içine enjekte edilmesidir. Tümör kitlesi içerisinde kalma özelliğine sahip, radyasyon yayan bu mikropartiküller, pankreasın çevresindeki organlara zarar vermeksizin tümörü küçültme hatta yok etme etkisine sahiptir” diye konuştu.

“Kemoterapiyle Desteklenmeli”

Eş zamanlı olarak kemoterapi ile uygulandığında etkinliğinin daha da arttığını belirten Prof. Dr. Özgür Şanlı, “ Tümüyle hedefe yönelik bu tedavi sayesinde doğrudan tümöre çok daha büyük bir radyasyon dozunu ulaştırabilmek mümkün olup hastanın cerrahi tedavi şansı tekrar oluşabilmektedir” şeklinde konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com