Ege Ambulans
Prostat Büyümesi Tedavisinde Devrim: HoLEP05/07/2023

İyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde kullanılan HoLEP tekniğinin uygun hastalara uygulandığında yüz güldüren sonuçlar verdiğini belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan, HoLEP tedavisi hakkında bilgiler vererek iyi huylu prostat büyümesinde umut verici bir tedavi seçeneği olduğunu söyledi.

Erkeklerde üreme işlevinde önemli bir rol oynayan prostat salgı bezinin ileri yaşlarda büyüme gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Murat Arslan, “ Ergenlik dönemlerinde başlamakta olan bu büyümeler vücutta normal kabul edilmektedir. Fakat orta yaş ve sonrasında ilerleyen prostat büyümesi genellikle vücutta testosteron ve östrojen hormonlarının artışı ile ilgili yorumlanmaktadır. Bu prostat büyümeleri normal karşılanan boyutların üst sınırını geçtiğinde nedeninin incelenmesi gerekmektedir. İyi huylu prostat büyümeleri sıklıkla prostatın idrar kanalına ve idrar torbasına doğru büyümesi şeklinde gerçekleşmektedir” dedi.

Belirtileri Nedir?

Prostat bezlerinin ileri yaşlarda büyümesi ile kişilerde  çeşitli semptomların görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Arslan, “ sık idrara çıkma isteği, idrarda yanma ve acı hissi, mesanenin tam boşalmadığı hissi, idrarın kesik kesik çıkması, kasık ve bacak bölgelerinde  ağrı, idrar tutamama, idrarda ya da menide kan görülmesi gibi çeşitli semptomlar görülmektedir. Bu semptomların bazen hiçbiri bazen de birkaçı kişilerin rahatsızlık süreçlerinde ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

İyi huylu prostat büyümesi tedavisinin, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi olmak üzere iki farklı yolda gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Murat Arslan, “ilaç tedavisi prostat büyümesinin erken dönemlerinde kullanılan bir yöntemdir. Prostat büyümesi tedavisinde ilk aşamada tercih edilen ilaç yöntemi, genellikle semptomların etkilerini azaltıcı etkisi olmasından kaynaklı uzun dönemli kullanım  gerektirmektedir” dedi.

HoLEP (Lazer) Yöntemi ile Prostat Cerrahisi

HoLEP tedavisinin prostat bezinin lazer enerjisi kullanılarak etkili bir şekilde temizlenmesini sağlayan yöntem olduğunu kaydeden Prof. Dr. Murat Arslan, “ Geleneksel cerrahi yöntemlere kıyasla daha az invaziv olan bu teknik, daha hızlı iyileşme süreci sunar. HoLEP, büyük prostat bezlerinin (500 CC ve üzeri) tedavisinde de etkilidir. Tedavide yüksek enerjili lazer kullanılarak, prostat dokusu çıkarılır, oluşabilecek semptomlar azaltılır ve idrar akışı düzeltilir. HoLEP tedavisi, daha az kanama, daha az ağrı, daha kısa hastanede kalış süresi gibi avantajlar sunar. Ayrıca, idrar yapamayan ileri evre prostat kanseri olan hastalarda etkili bir tedavi seçeneği olarak kullanılabilmektedir. Diğer teknolojik sistemlerle karşılaştırıldığında uzun dönem sonuçlarının etkili olduğu görülmektedir. Tedavi sonrası tekrarlama ihtimali yüzde 5’in altındadır” şeklinde konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com