Ege Ambulans
Prostat Büyümesi Tedavisinde HoLEP Yöntemi15/03/2021

İyi Huylu Prostat Büyümesi (BPH) yaşla birlikte büyüyen prostatın etrafını sardığı idrar kanalını tıkaması ve idrar akımına engel olması durumu olduğunu belirten Özel Ege Şehir Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Semerci, “  Elde edilen iyi sonuçlar sayesinde günümüzde epey popüler olan ve kullanımı yaygınlaşan yeni bir kapalı prostat cerrahisi yöntemidir. HoLEP Holmium Laser ile kapalı olarak yapılan açık ameliyata benzer sonuçlar veren bir prostat ameliyatıdır. Bu yöntem artık prostat tedavisinde 21.yüzyılın altın standart tedavi şekli olarak kabul edilmektedir” dedi.

Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

HoLEP yönteminin iyi huylu prostat büyümesi tedavisinde kullanıldığını kaydeden Prof. Dr. Bülent Semerci, “ Bu yöntem bütün büyüklüklerdeki prostat büyümelerinin tedavisinde oldukça etkin bir şekilde kullanılır. Özellikle 80 gram ve üzeri büyüklükteki prostatlarda diğer kapalı prostat ameliyatı yöntemlerinin etkinliği düşük olduğu için, HoLEP yöntemi daha fazla tercih edilir” diye konuştu.

HoLEP Ameliyatı

HoLEP işleminin steril ameliyathane şartlarında hastaya genel veya regional (Belden uyuşturma) anestezi ile gerçekleştirildiğini kaydeden Prof. Dr. Semerci, “ Özel bir endoskopik cihaz ile idrar kanalından girilir, lazer enerjisi ile prostatın büyümüş kısımları prostat kapsülünden ayrılarak mesaneye itilir. Daha kolay anlaşılması için prostatı, içinden idrar kanalı gecen bir portakala benzetirsek, lazer ile portakalın dilimleri kabuğundan ayrılır ve mesaneye itilir. Sonrasında bir başka endoskopik alet (morselatör) ile mesanedeki bu dokular küçük parçacıklar şeklinde emilerek hiçbir kesme işlemi uygulanmadan idrar kanalından çıkarılır. Bu dokular patolojiye gönderilir” dedi.

AVANTAJLARI NELERDİR?

Özel Ege Şehir Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Mümin Temel HoLEP yönteminin avantajları hakkında şu bilgiler verdi:

İdrar kaçırma: HoLEP yöntemi ile yapılan ameliyatlarda idrar tutmayı sağlayan sfinkter adı verilen yapı, müdahale edilen alanın önünde kalır. Sfinkter yapısı ameliyat esnasında korunduğu için ameliyat sonrası idrar kaçırma problemi yaşanmamaktadır.

Ereksiyon problemi: HoLEP ereksiyonu (sertleşmeyi) sağlayan sinirleri etkilememekte, güvenilirliği kanıtlanmış ve dolayısıyla ameliyat sonrası cinsel işlev bozukluğu gibi sorunlar görülmemektedir.

Kanama: Diğer prostat ameliyatlarına göre HoLEP yönteminde işlem sırasında kanama oldukça az görülür.

Hastalığın tekrar etmesi: Prostat dokusunun kapsülü dışında kalan kısmının (hastalığı oluşturan büyümüş prostat dokusunun) tamamı çıkarıldığı için HoLEP işlemi sonrası hastalığın tekrarlama riski neredeyse yok denecek kadar azdır.

Hastanede ve sondalı kalış süresi: HoLEP yöntemiyle yapılan prostat operasyonu sonrasında sondalı kalış süresi ve hastanede yatış zamanı daha kısa sürmektedir. Hastalar rahat ve hızlı bir iyileşme süreci yaşayarak erken dönemde gündelik yaşamlarına dönebilirler.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com