Ege Ambulans
Prostat İltihabı Kanser Yapar Mı?06/02/2024

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan erkeklerde çok sık görülen prostat iltihabının kanser yapıp yapmayacağına yönelik çok fazla soru geldiğini belirterek prostat iltihabının kanser riski taşımadığını ancak tedavisinin ihmal edilmeden yapılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Murat Arslan prostat iltihabının tedavi yöntemleri hakkında bilgiler vererek hastalara önemli tavsiyelerde bulundu.

Kanser Oluşur mu?

Hastaların en çok merak ettiği konunun prostat iltihabı olduğunu belirten Prof. Dr. Murat Arslan “ Hastalara bu konuyu çok iyi anlatmak gerekiyor. Prostatit prostat kanseri yapmaz. Bunu net olarak söylemek gerekiyor” dedi. Prostat iltihabının (prostatit) erkeklerin yüzde 50’sinde kronikleşmiş şekliyle görüldüğünü belirten Prof. Dr. Murat Arslan “ Erkekler arasında çok fazla görülen bu hastalık çoğu zaman hissedilmeden ve bir şikayet oluşturmadan hayatlarına sorunsuz devam edebilirler. Bu daha çok kronik prostatit dediğimiz prostatın içinde bazı değişikler yaratıyor” dedi.

Normalde prostatın homojen bir dokuya sahipken prostat iltihabı geçirildiği zaman heterojen kalsifiye alanlar içeren bir yapıya dönüştüğünü söyleyen Prof. Dr. Murat Arslan, “ Bu durumda normalde olması gereken kapsül genişliğinden daha fazla genişlemesine neden oluyor. Bu durumda hastada, kasıklarında makatında ve testislerinde ağrı, idrar yaparken yanma, spermde kan veya kahverengilik görülmesi, cinsel istekte azalmalar, libidosunun düşmesi, cinsel ilişki esnasında sönmeleri olması gibi durumlar oluşturabiliyor. Ancak hiçbir şikayet olmadan da bu hastalık oluşabilir şikayet yoksa da tedavisi gerekmiyor” diye konuştu.

Kişiye Özel Tedavi

Prostatit tedavisinin kişiye özel planlanması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Murat Arslan, “ Tedavi öncesi klinik muayene çok önemli. Daha sonra kan ve idrar tahlili ile beraber ultrason incelemesi yapılabilmektedir. Bu incelemelerden sonra teşhis konulabiliyor. Ancak hastanın kronik prostat iltihabı ile yaşamasını öğrenmesi gerekiyor. Çünkü bunu bir ilaç vererek geçirmek ya da yok etmek imkansız. Burada bazı şikayetleri olduğu zaman antibiyotik tedavileri kürler şeklinde verilebiliyor. Eğer çok sık tekrarlıyorsa ESWT dediğimiz şok dalga tedavisiyle prostat içindeki taşlaşmalar kırılarak oluşan ödem ve enflamasyon azaltılarak şikayetler azaltılabilmektedir” şeklinde konuştu.

Bunlara Dikkat Edin

Prof. Dr. Murat Arslan kronik prostat iltihabı olan hastalara yaşam kalitelerini arttırabilmeleri için önemli tavsiyelerde bulundu. “ Öncelikle soğuk havalar hastalığı tetikler. Kendinizi soğuktan koruyun. Kışın ayakları sıcak tutun yazında özellikle denizden çıkınca mayonuzu mutlaka değiştirin ıslak oturmayın. Prostatite bağlı şikayetlerin artmasını sağlayan acı, ekşi turşu gibi gıdalar ile alkolden uzak durun. Kabız olmamaya çalışın. Düzenli cinsel ilişki ile testislerde üretilen spermi haftada en az 1-2 defa boşalarak dışarıya atın. Öte yandan bu hastalık uzun süre bisiklete binen erkeklerde, uzun süre oturarak çalışanlarda diz üstü bilgisayarları kucağına alarak uzun süre kullananlarda oluşan baskıdan dolayı görülebiliyor. Bunlara dikkat ederek bir yaşam tarzı belirlenirse hastalığın görülme olasılığı azaltılabilir.”

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com