Ege Ambulans
Prostat Kanserinde Erken Teşhisin Anahtarı: MR Füzyon Biyopsi06/09/2023

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan tüm kanser türlerinde olduğu gibi prostat kanseri tanısında da erken teşhisin tedavide başarıyı getirdiğini belirterek son yıllarda kullanımı giderek artan MR füzyon biyopsi ile prostat kanserinin yüzde 95-99 lara varan başarı oranıyla erken teşhis edilebildiğini söyledi.

Erken Teşhis Önemli

Prostat kanserinin erkeklerde görülen en sık tümörlerin başında geldiğini belirten Prof. Dr. Murat Arslan, tümörün erken evrede teşhisiyle hastaların tedavisinin başarı ile yapılabildiğini ve kansersiz bir şekilde yaşamlarına devam edebilmelerinin mümkün olabileceğini, erken teşhis için PSA (Prostat Spesifik Antijen) adı verilen kan testinden yararlanıldığını, PSA’nın sonucuna göre hastalara ileri tetkikler uygulandığını belirtti.

40 Yaşından Sonra Kontrol

Yeni yayınlanan makale ve kılavuzlara göre günümüzde PSA testi yapılan hasta grubunun 40 yaşa kadar düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Murat Arslan “ Eğer ailede prostat kanseri riski ya da öyküsü varsa, hastada gen mutasyonu bulunuyorsa 40 yaşından itibaren PSA testinin yapılmasını öneriyoruz. Ailesinde kanser öyküsü olan hastaların 45 yaşından itibaren mutlaka yıllık takipleri yapılmalıdır. Hiç bir şey olmasa bile 50 yaşındaki bütün erkek hastaların yılda bir kez PSA testi yaptırmalarını öneriyoruz. Bu test bütün sağlık kurumlarında yapılabilecek basit bir kan testi. Çıkacak olan sonuca göre de ileri tetkik ya da takipte olup olmayacaklarına karar verilecektir” diye konuştu.

Tanı Nasıl Konuyor?

Prostat kanseri tanısının nasıl konulduğunu anlatan Prof. Dr. Murat Arslan, “ Eğer hastanın PSA sonucunda yaşına göre bir yükseliş varsa parmakla prostat muayenesi normal olsun ya da olmasın kanser şüpheli bir durum varsa mutlaka multiparametrik prostat MR’ı istiyoruz. Multiparametrik prostat MR’ı, normal MR’dan  farklı olarak birtakım parametrelerle ve bazı yazılımlarla prostat içindeki şüpheli lezyonları gösteren bir görüntüleme yöntemidir. MR çekildikten sonra saptanan lezyonlardan da hedefe yönelik biyopsi alınmaktadır” şeklinde konuştu.

MR Füzyon Biyopsi

Uzun yıllardır kullanılan transrektal ultrasonla biyopsi alma yönteminin yerine yeni geliştirilen MR Füzyon biyopsi yönteminin çok daha güvenli sonuçlar verdiğini kaydeden Prof. Dr. Murat Arslan, “Transrektal ultrasonla biyopsi yönteminde rastgele 6-12 parça biyopsi alınmaktaydı. Bu biyopsilerin rastlantısal olarak tümöre denk gelmesi ve buradan da sonuca gidilmesi çok daha zor oluyordu. Bu yöntemin başarı oranı yüzde 50-70 arasında değişmekteydi. Ancak günümüzde kullanılan hedefe yönelik prostat MR füzyon biyopsi ile lezyonların içinden 3-4 adet biyopsi alınabilmekte, böylelikle prostatın içindeki kanser başlangıcı olan lezyonlar da yakalanabilmekte ve başarı oranı yüzde 95-99’lara kadar ulaşabilmektedir. Lezyondan çıkacak sonuca göre hastalara kişiye özel tedavi yöntemi hazırlanmaktadır.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com