Ege Ambulans
Prostat Kanserinde Güncel Tanı ve Tedavi Yaklaşımları15/02/2022

Özel İzmir Can Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Serkan Karamazak Prostat kanserinin ülkemizde ve dünyada, erkeklerde en sık görülen kanserler arasında yer aldığını belirterek, “Prostat kanseri saptanmış hastalara cerrahi,radyoterapi,duruma göre hormon tedavisi ve ilaç tedavisi(kemoterapi) uygulanabilir.Tedavi şekline karar verilirken; kişinin genel sağlık durumu, prostat kanserinin evresi ve derecesi,tedavinin olası yan etkileri değerlendirilir” dedi.

Prostat kanserinin dünyada üroonkolojik kanserler arasında en sık rastlanan kanser türü olduğunu belirten Op. Dr. Serkan Karamazak, “ Yaygınlığı sebebiyle hastaların bazen şikayetlerle gelmesiyle ya da bazen de tarama amaçlı gelen hastalarımızda bu kanser türüne rastlamaktayız. Özellikle sık idrara çıkma, işeme zorluğu, sertleşme problemleriyle geldiklerinde tespit edebiliyoruz. Prostat kanseri çok ileri evre olmadığı zaman belirti vermeyebilir.O yüzden hastalar şikayetleri olmadığı sürece hekimlere başvurmuyorlar” dedi.

Yılda 1 kez kontrol

50 yaşına gelen her erkeğin önlem amaçlı yılda 1 kez hekime başvurup prostat kanseri açısından kontrollerini yaptırmasının erken tanı için yardımcı olacağını belirten Op. Dr. Karamazak, “ Ailesinde kanser öyküsü olan kişilerin daha erken yaşlarda,40-45 yaşında, başvurması önemlidir.Bu ölçümlerde PSA 2,5 değerinin üzerine çıkarsa,hastalar riskin fazla olması sebebiyle araştırmaya alınıyor. Prostat MR’ı ile lezyon var mı yok mu değerlendirilir. Lezyon derecesine göre prostat biyopsisi ve lezyona yönelik prostat MR Füzyon Biyopsisi ile hedefe odaklı olarak uygulanır. Bu sonuçlara göre prostat kanseri açısından hasta düşük, orta ve yüksek riskli olarak değerlendirilir.

Cerrahi Tedavi

Cerrahi  tedavilere uygun olan hastalar için cerrahi tedavinin ilk seçenek olduğunu söyleyen Op. Dr. Serkan Karamazak, “Cerrahi tedavi açık, laparoskopik ve robotik yardımlı tedaviler olarak farklı şekillerde yapılabiliyor. Amaç hastayı kanserden tamamen kurtarmak. İlk amacımız onkolojik fayda sağlamak. Yan etki olarak görülen idrar kaçırma ve sertleşme sorunu gibi problemleri minimize etmek diğer dikkat ettiğimiz noktalardan biri olmakla beraber, esas amaç hastayı kanserden kurtarmak.Cerrahinin yan etkilerine maruz kalmak istemeyen veya cerrahi için uygun olmayan hastalarımız için radyoterapi alternatif seçenek olarak uygulanabiliyor.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com