Ege Ambulans
Psikologlardan sömestr tatili öncesi uyarılar18/01/2019

Karne, geride bırakılan bir eğitim döneminin özetini ve değerlendirmelerini kapsar ve  karne almak, çocuklar ve aileleri için oldukça heyecan uyandıran bir süreçtir.  Bazı aileler, çocuklarının başarısıyla gurur duyarken bazı aileler ise çocukları ile daha fazla ilgilenmeleri gerektiğini görürler.

Medical Park İzmir Hastanesi'nden Psikolog Dilek Gülveren, iki durumda da orantılı ve tutarlı tepkiler verilmesi gerektiğini belirterek, “Karnede istenilen sonuçlar görülmezse çocuklara ceza vermek, yetişkinliğinde yaratacağı karakter figürü için ciddi hasarlar oluşturabilir.” dedi.

Gülveren, karnesi iyi gelen çocukların ailelerine  şu tavsiyelerde bulundu: “Akademik başarıyı yakalayan çocukların aileleri, çocuklarını aşırı coşkulu hareketler ile kutlamak veya ölçüsüz pahalı hediyeler ile ödüllendirmek yerine, sadece takdir ettiklerini belirterek sağlıklı bir iletişimi  devam ettirebilirler. Her başarılı karne için ödül beklentisini yükseltmek aileleri bir süre sonra çıkmaza sokabilir, istemeden de olsa memnuniyetsiz ve tatminsiz çocuklar yetiştirme riski oluşturabilir.”

Karnesi kötü olan çocuğa nasıl davranmalı

Her çocuğun algılama, öğrenme sürelerinin aynı olmadığının altını çizen Psikolog Dilek Gülveren, “Unutulmamalı ki, her çocuk her zaman öğrenir. Bazen aynı anda bazen farklı anda, bazen aynı yolla bazen farklı yolla. Çocuğun kapasitesi dahilinde güçlü ve zayıf yönlerini keşfedip, beklenti sınırlaması yapmakta fayda vardır. Çocuğun zayıf yönlerini keşfedip bu zayıf yönlerini geliştirme ve iyileştirme yoluna girmek başarıyı getirecek adımlardan ilkidir.” dedi.

Ailelerin çocuklarıyla doğru iletişim kurmaları gerektiğini belirten Gülveren, “Aileler çocuklarıyla iletişim kurmalı, sorunları ve nedenleri hakkında kaliteli konuşmalar yaparak iletişimlerini zenginleştirmelidirler. Sorunun kaynağı aile ve çocuk arasındaki iletişim ile saptanmalıdır. Akademik olarak öğrenme zorluğu yaşayan ve akranlarını geriden takip eden, dürtüsel uyum sorunu yaşayan çocuklar psikiyatri uzmanlarının takibi ve psikologların desteğini alarak akademik iyileşme sağlayabilirler.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com