Ege Ambulans
Rinoplasti Hakkında Merak Edilen Sorular26/12/2023

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Buket Aslan Çelik estetik cerrahi alanında sık yapılan operasyonlardan biri olan burun estetiği (rinoplasti) hakkında hastalardan gelen ve en çok merak edilen soruları yanıtladı.

Rinoplasti nedir? Rinoplasti burun şeklinin kemik yapısı ve kıkırdak yapılarında değişiklik yapılarak gerçekleştirilen bir ameliyattır. Amaç hastanın burun pasajını açarak daha rahat nefes almasını sağlarken, kişisel estetik istekleri doğrultusunda burnun yeniden şekillendirilmesidir.

Rinoplasti ameliyatı ne zaman yapılır? Rinoplasti ameliyatı yılın her zamanında, mevsim fark etmeksizin yapılabilen bir ameliyattır. Ameliyat sonrası bakımları farklı olsa bile, doktor tarafından hasta buna göre yönlendirilir.

Rinoplasti ameliyatı kaç günde iyileşir? Rinoplasti ameliyatı sırasında konulan atel 7 ile 10 gün arasında çıkarılır. Bu süre içinde burunda ödem büyük oranda azalmış olur. Hastalar, genelde bir hafta sonra, ameliyat sonrası bakım önerilerine dikkat ederek iş, okul ve sosyal hayatlarına geri dönebilirler.

Rinoplasti kalıcı bir ameliyat mıdır? Rinoplasti ameliyatı uzun vadeli ve kalıcı bir ameliyattır. Ancak hastanın yaşı, genetik yapısı, ameliyat sonrası bakımı, ameliyatın zorluğu etkileyen faktörlerdir.

Rinoplasti sonrası ne zaman spor yapılabilir? Ameliyattan 7-10 gün sonra, yani atel alındıktan sonra hasta kendini çok zorlamadan ve burnuna darbe gelmemesine dikkat ederek egzersiz yapabilir.

Rinoplasti kaç yaşında yapılır? Rinoplasti ameliyatı kadınlarda 16, erkeklerde 17 yaşından itibaren yapılabilir. En geç olarak belli bir yaş bulunmamakla beraber, ameliyatın genel anestezi altında 2 saat süreceği göz önünde bulundurularak hastanın ameliyat öncesi genel anestezi uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

İnce veya kalın ciltli olmak fark eder mi? Burundaki ödemin tamamının inmesi ve burnun son halini alması ince derili kişilerde 6-12 ay kadar sürerken kalın derili kişilerde 1-2 yıla kadar sürebilmektedir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com