Ege Ambulans
Rinoplastide Amaç Nefes Alan Burun03/11/2022

Sağlıklı ve kaliteli bir nefesin kaynağının sağlıklı bir burun olduğunu belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Ahmet Berber, “ Ruh sağlığımız için de burnumuzun düzgün görünmesi çok önemlidir. Burnun yüzün merkezinde yer alması tüm dikkatlerin ona yönelmesini sağlar. Doğuştan gelen burun şekil bozuklukları ya da alınan darbeler sonucu gelişen sorunlara, nefes alamama da eklenince çözüm rinoplasti ameliyatı olmalıdır. Çünkü rinoplastinin hedefi; sağlıklı, nefes alan ve yüze uyumlu yeni bir burun yapmaktır” dedi .

Rinoplastide burun küçültme ya da büyütme, kemerde düzleşme, burun ucundaki düşüklük ya da yamuklukları düzeltme,  burun deliğinin daraltılması ve simetrisinin sağlanması gibi işlemlerin yapıldığını kaydeden Op. Dr. Ahmet Berber, “ Ameliyat öncesi yapılan görüşmelerde ilk olarak, hasta hekim arasında, güven temelli bir ilişki sağlanmalıdır. Hasta; var olan hastalıkları, varsa geçirdiği ameliyatları, alışkanlıkları ya da kullandığı ilaçlar hakkında doğru bilgiler verip yeni burnu hakkındaki isteklerini net olarak ifade etmelidir.     Hekim ise; muayene sırasında iyi bir değerlendirme yapmalıdır. Hastanın isteklerini de gözeterek, kişinin yüzüne uygun burun şeklini planlamalıdır. Bu sağlıklı iletişim başarıyı getirecektir” diye konuştu.

İyileşme Döneminde Dikkat Edilecekler

Hastaların iyileşme döneminde dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgiler veren Op. Dr. Ahmet Berber şunları söyledi: “ Doğru planlanmış ve başarılı bir cerrahi sonrasında iş hastaya düşer. Özellikle ameliyattan sonraki bir ay kişinin kendine çok özen göstermesi gerekir. İyi burun temizliği, yara bakımı, soğuk uygulama, güzel beslenme, ödem giderici uygulama ve gıdaların tüketilmesi iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Burun sırtındaki alçı alınınca kişi sosyal yaşamına tam anlamıyla dönüş yapabilir. Ama özellikle ilk ay burnuna alınabilecek darbelerden sakınmalıdır. Benzer şekilde; sigara içilmesi, ağır kaldırma, uzun süre eğilerek kalma, gözlük takma, spor yapma gibi iyileşme sürecini geciktirecek etkinliklerden uzak durulmalıdır. İlk ay sonrasında hafif sporlar yapılabilirken, topla oynanan ya da boks, karate, kung fu gibi darbe alma olasılığı yüksek sporları ilk 3 ay yapmamalıdır” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com