Ege Ambulans
Romantik İlişkilerde Tükenmişlik Sendromu21/03/2023

Çağımızda çoğu insanın aşk ve evliliğe dair beklentilerinin oldukça yüksek olduğunu söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora, bu yüksek beklentilerin , ilişkilerde tükenmişliğe sebep olabileceğini söyledi. Dr. Özlem Bora tükenmişlik yaşayan çiftlere bu sorunları aşmaları için önerilerde bulundu.

İlişkilerin en başından itibaren kaçınılmaz olarak azalmaya başlayan romantizmin normal bir süreç gibi değil de bir felaket gibi algılanması da tükenmeye zemin hazırlayabiliyor” diyen Dr. Özlem Bora, “ İlişkiler, gerçek dışı beklentiler ile hayatın gelgitlerinin bir bileşimi sonucu da tükenebiliyor.  Aşkın tükenişi elbette aşamalı bir süreç, birdenbire gerçekleşmiyor. Eşe duyulan yakınlık ve sevgi genel bir keyifsizlik haliyle yavaş yavaş azalıyor. En önemli nokta  da ,tükenen çiftler birbirine “katlanamama hissi” yaşamaya başlıyorlar” dedi.

İlişkide tükendiğinizi nasıl anlarsınız?

İlişkide tükenmişlik yaşayan çiftlerde görülen hisler ve özellikleri anlatan Dr. Özlem Bora, “ Genel olarak çiftlerin birbiriyle duygusal bağları zayıflamaya başlar. Daha az zaman geçirmeye ve geçirilen zamandan keyif almamaya başlarlar. Günlük küçük atışmalar çatışmalara dönmüştür. Kavgaların arası kısalmış barışmaların arası uzamıştır. Tükenen bir ilişkide çiftler duygusal olarak kendilerini sürekli yorgun ve bitkin hissederler. Birbirlerine karşı sürekli alıngan ve fazlasıyla eleştirel olabilirler” diye konuştu.

 

Çözüm arayışı çoğunlukla olmaz

 

“Çiftler ,ilişkileriyle ilgili umutları tükendiği için düzeltme yolunda adım atmak için de girişimde bulunmazlar” diyen Dr. Özlem Bora, “ Değişikliğe kalkışacak güçleri de yok gibidir. İlişkilerinin değişeceği fikrinden de artık vazgeçmişlerdir. Buna hevesleri de kalmamıştır. Tünelin ucunda ışık yokmuş hissi yaşarlar. Çoğunlukla fiziksel olarak da yorgun ve bitkin hissederler” dedi.

 

Ne yapılabilir?

 

Tüm bu sorunlar için çözüm önerilerinde bulunan Dr. Özlem Bora, “ Öncelikle paniğe kapılmadan yaşadığınız sorunun kendinizle mi yoksa ilişkinizle mi ilgili olduğunu keşfetmekle işe başlayabilirsiniz. Fark ettiğiniz her detayı şeffaf bir şekilde partnerinizle paylaşabilirsiniz.  Paylaşırken seçtiğiniz kelime ve cümlelere özen göstermeniz daha iyi yol almanızı sağlar. Tartışmalara ara verip, sorun listesi yapıp sonrasında ortak kararla seçtiğiniz, alanında uzman bir ilişki terapistine başvurmanız gerekir” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com