Ege Ambulans
Ruhun İlacı Kitap07/05/2019

Denizlili Eczacı Çocukları Kitap Okumaya Teşvik Ediyor

Denizli’de Eczacı Mehmet Ayduran, 4 yıl önce eczane içerisinde kurduğu kütüphanesinde çocuklara okuması için ücretsiz kitap veriyor. Kitapları okuduktan sonra geri getirip başka bir kitapla değiştirme imkânı da sunan Ecz. Ayduran “ tek amacım, okuyan, sorgulayan, kültürlü bir nesil yetişmesine katkıda bulunmak” dedi.

52 yaşındaki 28 yıllık Eczacı Mehmet Ayduran, “ Bundan 5 yıl kadar önce eczaneme aileleriyle birlikte gelen çocuklara satın aldığım boyama kitabı, masal ve hikaye kitaplarını hediye ederek başladığım bu serüven zamanla çocukların da beklentileri doğrultusunda kitap sayısını artırıp onlara verdiğim kitapları geri getirmeleri halinde eczanede olan diğer kitaplarla değişim yapabilecekleri düşüncesi oluştu. Oğlum Kerem Ayduran ve Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Şerif Kutludağ’ın da katkılarıyla eczanemde bir rafımı kitapları sergilediğim minik bir kütüphaneye dönüştürdüm” dedi.

400 Farklı Kitap   

Şu anda eczanede 400 farklı kitabın bulunduğunu belirten Ayduran, “ Kütüphane projesi yaklaşık beş yıldır hayatta. Son hali ile kütüphanemde 400 kitap mevcut. Kütüphanemde mevcut tüm kitapları kendi bütçemden karşıladım. İlköğretim ile lise öğrencilerine hitap eden kütüphanemde yaş ve eğitim seviyesine göre farklı raflarda konumlandırdığım kitapları okumak isteyen ziyaretçilerime bizzat kendim yardımcı oluyorum. Seçecekleri kitaplar raflarda farklı raflarda konumlansa da okuyucu çocuklar ve gençlere ben de önerilerde bulunuyorum. Seçtikleri kitapları isimleri ve okuyucu adıyla kütüphane defterimize not alıp aldığı tarih ile geri getirecekleri tarihi de not edip teslim ediyorum. Kısa sürede ilgi odağı olan kütüphanemin müdavimleri de oluştu tabi ki. Kitap kurdu da dediğimiz okuyucularım artık kitapları kendileri raftan alıp bana kaydettirip  belirlediğimiz tarih ve öncesinde de getirmeye başladılar. Ve bunun için hiçbir ücret ödemiyorlar. Eczaneye reçetesiyle gelip ilacını alıp gitmek rutin bir hal iken müşterilerim bir kütüphanenin eczanenin ulaşılır yerinde olmasına çok şaşırdılar. Minikler ve çocuklar raflara el atıp kitapları karıştırmaya başladılar. Ben bu meraka olumlu tepki verince de çocuklara ailelerinin de meraklı bakışları eşliğinde onlara kitap verebileceğimi, okuyup geri getirirse de yeni yeni kitapları okuyup geri getirebileceklerini söylediğimde kütüphanem artık aktif bir faaliyete başladı diyebilirim.

Sunay Akın'ın eczaneyi ziyaret ettiğinde “ Ruhun İlacı Kitap” sloganını önerdiğini söyleyen Ayduran, “ Eczacının halkın sağlığında çok önemli bir ürün olan ilacın üretiminden sunumuna kadarki tüm süreçte tek yetkili olması yanı sıra halkın aydınlanmasında da yapabilecek çok şeyi olduğunu düşünerek yasal bir zorunluluk olmasa da gönüllülük ve fedakarlıkla böyle farklı bir hizmeti de sunabileceğini düşünmem sebebiyle bana çok büyük mutluluk veren faaliyetimi meslek yaşamımın sonuna dek sürdüreceğim. Yeter ki çocuklar okusunlar” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com