Ege Ambulans
Saç Dökülmesi Hastalık Değil, Bulgudur!04/07/2023

Dermatoloji Uzmanı Dr. Cansu Alakbarov saç problemi yaşayan hastaların saç dökülmesinde hangi tedavi yöntemin seçilmesi gerektiğinin sıklıkla sorulduğunu belirterek, “ Saç dökülmesi bir hastalık değil, bulgudur. Saç dökülmesine neden olan birbirinden farklı hastalıklar vardır ve hepsinin tedavisi de birbirinden farklıdır” dedi.

Dermatolojiyi İlgilendirir

Saç dökülmesi yaşayan bir çok hastanın saç dökülmesi için PRP mi, mezoterapi mi, serumlar mı yoksa takviyeler mi kullanılmalıdır? Saç dökülmeleri şampuan kullanarak geçer mi? gibi soruları sıklıkla sorduklarını söyleyen Dr. Cansu Alakbarov “ Öncelikle bilmemiz gereken, saç dökülmesinin dermatoloji doktorunu ilgilendiren bir durum olduğudur. Saçımızın öbek öbek dökülmesi ile, döküldüğünü anlamadan seyrelmesi farklı durumlardır. Diplerinde kaşıntı, kepeklenme, kabuklanan yaralar olması bize dermatolojik hastalıkları düşündürür. Günde 100 taneye kadar saç telinin kaybını normal karşılarız ancak bu sayıda artış olduğunda dermatolojik değerlendirme ve gerek görüldüğünde kan tetkiklerinin yapılması önemlidir. Kan tetkiklerinin normal olması bize bir hastalık olmadığını göstermez. Kan değerlerimiz normal olmasına rağmen kıl köklerimizin etkilendiği birçok hastalık vardır. Günümüzde maalesef birçok hasta hiçbir dermatolojik incelemeden geçmeden, kan tetkikleri normal diye sadece şampuan değiştirerek saç dökülmesini önlemeye çalışıyor ve maalesef bazen geç kalınıp kalıcı saç dökülmelerinden muzdarip olabiliyorlar” dedi.

Destek Tedavileri Kullanılabilir

Saç dökülmelerine karşı destek tedavilerinin kullanılabileceğini belirten Dr. Cansu Alakbarov, “ PRP kendi kanımızdan elde edilen bir konsantrattır. Kanımızdaki platelet hücrelerinden elde edilen bol miktarda büyüme faktörleri içerir. Bu büyüme faktörleri kıl foliküllerimizi uyarıcı nitelik taşıdığından dolayı birçok saç dökülmesi durumunda PRP tedavisini destek amaçla kullanmakta fayda vardır. Ancak unutulmaması gereken nokta; saçı döken bir hastalık varlığında bunun tedavisi tek başına PRP ile olmayabilir. Oral takviyelere baktığımızdaysa,takviyeler  adından da anlaşılacağı gibi asıl tedaviye destek amacındadır. Sadece takviye almak saç dökülmesini önlemede yeterli olmayacaktır. Sağlıklı beslenen ve bağırsaklardan emilim problemi olmayan kişilerde ağız yoluyla takviye alınması zorunlu değildir. Mezoterapi yönteminde de saçlı deriye kıl foliküllerini uyaracak ve besleyecek içerikler veririz. Direk saçlı deriye vererek daha hızlı ve yüksek verimli sonuç elde edebiliriz. Tüm bunlar göz önüne alındığında saç dökülmesi şikâyetimizde tanı konmadan tedavi almamalı ve tanı için dermatoloji hekimine başvurmalıyız ” şeklinde konuştu.  

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com