Ege Ambulans
Saç Ekiminde Yeni Dönem: Artık İğne Yok02/07/2018

Dünyada gelişmiş sağlık merkezlerinde saç ekim tedavisinde uygulanan iğnesiz püskürtme yöntemi aynı anda hastane ortamında uzman ekibimizle başarıyla uygulanmaktadır.

İzmir Özel Gazi Hastanesi Saç Sorunları ve Ekim Birimi Direktörü Yasemin Gülgör “Saç ekimi lokal anestezi ile yapılan bir işlem. Lokal anestezi ilaçları bir takım ağrı ve acı vermektedir. Fakat şu an yeni bir teknoloji olan püskürtme yönteminde herhangi bir ağrı, acı olmadan, lokal anestezi ilacı püskürtme yöntemiyle cilt altına verilmektedir. Buda hasta için konfor sağlamaktadır” dedi.

Yeni Yöntem Daha Konforlu

“Geleneksel uygulanan saç ekim operasyonlarında lokal anestezi altında operasyonların tamamlanırdı.” Yasemin Gülgör, “ Kişinin kafa derisine enjeksiyon yapılmasından dolayı kişi saç ekim operasyonlarına iğne korkusu sebebiyle cesaret edemezdi. Çoğumuz iğne olmaktan korkarız.  Yeni teknik ve sistemler günümüzde yer almaktadır. iğne kullanmadan kişinin konforu göz önüne alınarak iğne kullanmayan anestezi teknikleri ve uygulamaları günümüzde uygulanmaya başlanmıştır. Teknik ucunda iğne olmayan özel bir aletle (püskürtme) lokal anestezi uygulanmaktadır. Kişi korkuları olmadan konforlu ve rahat bir operasyon geçirir.” dedi.

İğne Korkusuna Bitiyor

Bu teknik ve sistem sayesinde iğne korkusu olan kişilerin de gönül rahatlığı ile saç ekimi yaptırabileceğini belirten Yasemin Gülgör, “ İğne korkusu kişilerde bayılma endişe kaygı ve korkulara yol açar. Uyguladığımız teknik sayesinde hepsine son vererek rahat bir şekilde kişilerin operasyonu tamamlaması hedeflenmektedir. Kafa derisinde kesi ve delik olmadığı için kabuklanma ve iyileşme çabuk gelişir. Saç ekiminde insanların korkma nedeni iğne fobisidir. Saç tellerinin alınacağı bölgede iz kalması, seyreklik kalacağı kanısı korkuyu arttırmaktadır. Tüm bunlar bilgi eksikliğinden oluşmaktadır. Yapılan operasyonlarımızda kişinin ensesinde yara izi ve dikiş izi kalmamaktadır. Kullandığımız sistemler ve deneyimli kadro ve operayon öncesi doğru tanı operasyon planı sonrası sonuçlar başarı odaklıdır.

Saç Ekimi Her Mevsim Yapılabilir

Yasemin Gülgör kamuoyunda yaz aylarında saç ekiminin yapılamayacağına yönelik bir anlayış olduğunu belirterek “ Saç ekimi yaz aylarında yapılamaz düşüncesi yanlış bir düşüncedir. Saç ekimi her mevsim yapılabilir. Ancak yapılacak olan ekim hastane ortamında, ameliyathane koşullarında, doktor gözetiminde, steril ortamda, ekim konusunda tecrübeli ve ehil ellerde yapılması hem ekimin başarısı hem de saç ekimi yaptıran hasta sağlığı açısından önem arz etmektedir.” Dedi.

Saç Ekiminden Sonra İlk Hafta Önemli

Yazın saç ektiren kişilerin bir hafta boyunca saçlarını sıcaktan ve güneşten koruması gerektiğini belirten Gülgör, "Saç ektiren hastamız klimalı, serin ortamda saçlarını koruması gerekmektedir. Saçları ve alnı terlediğinde ekim yapılan bölgeye dokunmamalıdır. Yeni ve sağlıklı saçların çıkması için hastaların çok dikkatli ve özenli davranmaları ve sıcaktan, güneş ışınlarından saçlarını koruması gerekiyor. İşlemden sonra ilk üç gün ekilen köklerin tutunma evresidir.  Bu dönemde çok dikkatli olunmalı, dinlenmeye çok özen gösterilmelidir. Baş herhangi bir yere vurulmamalı, ağır işlerden, spor aktivitelerinden, stresten ve heyecan artırıcı tüm faaliyetlerden kaçınılmalıdır. İlk bir hafta yüksek ve sert yastıkta sırt üstü yatınız. Yüzüstü veya yatma şekillerinden kaçınınız. Ekim bölgesini yastığa koymayınız. Sigara içilmesiyle kana karışan korbon monoksit, oksijenden 200 kat daha sıkı tutunur. Bu nedenle saç köküne giden oksijen miktarının azalması köke zarar verebilir. Saç ekiminden bir gün önce başlayarak ekimden dört gün sonrasına kadar sigara içilmemeli ya da olabildiğince azaltılmalıdır. Operasyondan sonra ilk üç gün alın bölgesine yoğun buz uygulaması yapınız" dedi.

Saç ekimi sonrası ekilen saçlar dökülür mü?

Sağlıklı bir operasyon sonrası ekilen saçların uzadıktan sonra tekrar döküldüğü kellik oluşturduğu görülmemiştir. Donör bölge (ense ) dökülmemeye kodlanmış bölge olduğu içindir.

Saç ekiminin doğru planlanması

Saç ekim operasyon öncesi donör alanı açıklık ve seyrekleşme olan bölgenin dağılım planlanması yapılmalı, kişiden ne kadar kök alınabileceğinin hesaplanıp dağılımının ayarlanması ameliyathane ortmaında doktor ve ekibi tarafından planlama aşamasında belirlenir.

Saç analinizi neden önemlidir?

Saç ekimi operasyonuna karar vermeden önce sağlıklı bilgi ve konsültasyon çok önemlidir. Saç dökülmesinin sebepleri ense bölgesinin verimliliği metabolik rahatsızlıklar veya hormonal bir rahatsızlıktan  mı dökülüp dökülmediği tespit edilir. Operasyona karar verildiği takdirde kişinin gerekli kan tahlillerinin yapılmasından sonra çıkılacak sonuca göre operasyona karar verilir. Saç ekimi operasyonları steil koşullarda, tam donanımlı ameliyathanede yapılması ve profesyonel donanımlı tıbbi personeller tarafından yapılması uygundur.

Tansiyon hastaları saç ekimi yaptırabilir mi?

Tansiyon hastası kişilerin saç ekimi operasyonu yaptırabilmesi için özellikle tansiyon takibini yapan doktorların onayı gerekmektedir. Onay ve son tetkikler sonrası kronik bir rahatsızlığı yoksa saç ekimi yapılabilmektedir. Şeker hastaları da aynı şekilde kontrol altında olduğu sürece ve doktorun onayını aldıktan sonra saç ekini operasyonu yaptırabilirler.

Yanık ve yara izi olanlar saç ekimi yaptırabilir mi?

Yara yanık vb izlere sahip kişilerde saç ekimi operasyonu öncesi bölgede kan dolaşımının aktif olup olmadığı ve dokunun kalınlığına göre operasyona karar verilir. Uygulama  fue tekniğindeki gibi enseden alınarak transfer yapılır. Başarılı bir operasyon sonrası ekim yapılan saçlar çıkar. Yüzde 5’lik bir kayıpta normal sayılmaktadır.

Bakımlı Ve Sağlıklı Saçlar İçin Öneriler

İzmir Özel Gazi Hastanesi Saç Sorunları ve Ekim Birimi Direktörü Yasemin Gülgör mevsim geçişlerinde saç problemlerinin arttığını belirtti ve saç bakımının püf noktalarını anlattı.

1-         Uzun saç, sağlıklı bir büyüme gerçekleştirse de bu uzunluk saçın güçten düşmesine neden olur. Saçınızın uzunluğunu devam ettirmek, saç uçlarındaki kırıkları aldırmakta yatıyor.

2-         Dengeli beslenmek sağlıklı saçlara sahip olmada önemli bir faktördür. Yüksek folik asit içeren gıdalar tüketmek saçlarız için yararlıdır. Örnek olarak mercimek, yeşil yapraklı sebzeler, kuşkonmaz, barbunya, brokoli verilebilir.

3-         Saçları lastik bantlar ile değil kumaş bantlar ile bağlamak saçlarda hasar oluşumunu azaltabilir.

4-         Islak saçlarınızı yüksek sıcaklık altında kurutmak saç tellerinize zarar verir.

5-         Saçlarınız kepeklenip dökülüyorsa saçlarınızı doğal saç kılından yapılmış bir fırça ile taramalısınız. Çoğu zaman kepek için fırçalamak yetmektedir.

6-         Soğuk su ile yıkandığında saçın parlaklığı artar. Saç derinize az temas ettirerek yıkayabilir ve pürüzsüz saçlara sahip olabilirsiniz.

7-         Yağlı ve az saçlı kişiler kurutma makinesi kullanmamalıdır. Doğal bakım için ılık bir bardak suya elma sirkesi ile bir çorba kaşığı şampuanı karıştırın ve saçınızı yıkayın. Sonra soğuk su ile durulamayı unutmayın.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com