Ege Ambulans
Safra Kesesi Taşlarının Tedavisini İhmal Etmeyin26/02/2024

Manisa Turgutlu’da yaşayan 70 yaşındaki Hayriye Taş 6 yıl önce safra kesesi ameliyatı sırasında tespit edilen karaciğer kanserinden Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Ünver ve ekibi tarafından yapılan operasyonla kurtuldu. Ameliyattan sonra başarılı bir iyileşme süreci geçiren Hayriye Taş  6 yıl sonra yakalandığı karaciğer kanserini ikinci kez yendi.

6 Yıl Arayla Yakalandı

Hayriye Taş’ın her iki kanser ameliyatını gerçekleştiren Doç. Dr. Mutlu Ünver, “ Hastamız 6 yıl önce Turgutlu’da özel bir sağlık kuruluşunda safra kesesi taşı ameliyatı oluyor. Bu aşamada safra kesesi duvarında kanser olduğu gözlemlenmiş. Cerrahi operasyon önerilmiş. Bu gibi durumlarda safra kesesinin karaciğer yatağını oluşturan kısmının çıkarılması gerekiyor. 6 yıl önce ekibimle birlikte hastamızın ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirdik.  Sürekli takibimiz altında olan hastamızda karaciğer kanseri 6 yıl sonra nüks etti. 1.5 cm’lik bir kitle tespit ettik. Hastamıza tekrar bir operasyon uyguladık. Şu anda gayet sağlıklı bir şekilde hastamızı taburcu ettik” dedi.

Düzenli Kontrol Önemli

Safra kesesi taşlarının karaciğerde uzun süre durduğunda, ailesel yatkınlık varsa, safra kesesinde iltihap yaparak kansere dönüşebildiğini belirten Doç. Dr. Mutlu Ünver, “ Bu nedenle özellikle ailesinde safra kesesi taşı ve karaciğer kanseri olan kişilerin düzenli kontrollerini atlamamaları erken teşhis açısından önemlidir” diye konuştu.  

Bu Belirtilere Dikkat!

Safra kesesinde taş olmasının, safra kesesi iltihaplanması, sarılık ve pankreas iltihaplanmasına neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Ünver,” Bu durumlarda sağ omuza ya da bele yansıyan sırt ağrısı, bulantı, kusma , ateş ve sarılık gibi şikayetlere de yol açabilir. Safra kesesi polipleri, safra kesesi iç döşemesini oluşturan hücrelerden gelişen parmaksı şekilli çıkıntılardır. Genellikle iyi huylu olup, kanser riski taşımazlar ancak 50 yaşından büyük hastalarda, 1 cm’den büyük poliplerde, geniş tabanlı ve hızlı büyüme gösteren poliplerde kanser riski olduğu için safra kesesi ameliyatı yapılması önerilir. Safra kesesi kanseri hızlı ilerleyen bir kanserdir. 60 – 70’li yaşlarda ve kadınlarda daha sık görülür. Nedeni tam olarak bilinmese de kronik safra kesesi iltihaplanması, 3 cm’den büyük taşları, 1 cm’den büyük poliplerde safra kesesi kanseri riski artmıştır” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com