Ege Ambulans
Sertleşme Bozukluğu ve Tedavisi02/11/2023

Erken boşalmanın ardından en sık görülen cinsel işlev bozukluğu olan sertleşme sorununun her yaş grubunda görülebildiğini belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan sertleşme bozukluğunun tedavi yöntemleri hakkında bilgiler vererek, önlenebilmesi için bazı önerilerde bulundu.

Sertleşme Bozukluğunun Nedenleri

Sertleşme sorununun fiziksel veya psikolojik sebeplerle oluşabildiğini kaydeden Prof. Dr. Murat Arslan “ Fiziksel nedenleri arasında damar, sinir veya kas dokusunda hasara yol açan organik hastalıklar yer almaktadır. Bunlar kalp hastalığı, kan damarlarının tıkanması yüksek kolesterol ve tansiyon, diyabet, obezite, parkinson, MS gibi hastalıklardır. Öte yandan sağlıklı bir cinsel yaşam için kişinin fiziksel koşulları kadar psikolojik durumu da oldukça önemlidir. Psikolojik problemler, ilerleyen dönemlerde organik sertleşme sorununa da yol açabilmektedir. Bunlar, depresyon ve stres, partnerler arasındaki sorunlar, performans kaygısıdır.

Sertleşme Bozukluğunda Tedavi

Sertleşme bozukluğunda altta yatan nedene göre değişen bir çok tedavi yöntemi bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Murat Arslan “ Damar problemlerine bağlı gelişen sertleşme bozukluğunda damar genişlemesini ve yenilenmesini sağlayan ilaç ve şok dalga tedavisi (ESWT) ilk basamakta uygulanan tedavilerdir. Ancak bu tedaviler yeterli olmadığında veya düz kas ve sinir yapılarında hasar düşündüren bulguları olan hastalarda p-shot (PRP), kök hücre ve egzozom tedavilerini de protokole eklemek gerekmektedir. Ayrıca bu tedavilere ek olarak peniste anlık sertleşmeyi sağlayan enjeksiyon tedavileri de bulunmaktadır. Tüm bu tedavilerden fayda görmeyen hastalarda ise sertleşme bozukluğunu kalıcı olarak bitiren penil protez (mutluluk çubuğu) cerrahisi uygulanmaktadır” şeklinde konuştu.

Sertleşme Problemi Önlenebilir mi?

 Prof. Dr. Murat Arslan risk faktörlerinden uzak durarak ve bazı yaşam tarzı değişiklikleriyle sertleşme probleminin önlenebileceğini belirterek bazı önerilerde bulundu.

•           Sigara ve alkolden uzak durun

•           Akdeniz tipi beslenmeye özen gösterin

•           Eşlik eden diyabet, tansiyon, kolesterol gibi hastalıklarınız varsa bunların tedavisini aksatmayın

•           Düzenli egzersiz yapın ve ideal kilonuza ulaşmaya özen gösterin

•           Stresten uzak bir yaşam sürmeye çalışın

Tabii tüm bunlara dikkat edilse bile, kişilerin bazen sertleşme bozukluğu yaşaması kaçınılmazdır. İşte bu durumlarda, üroloji uzmanına gidip detaylı muayene olduktan sonra hekiminizin önerdiği, kişiye uygun tedavilerden faydalanılması gerekmektedir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com