Ege Ambulans
Sertleşme Problemlerine Güncel Yaklaşımlar19/09/2017

Ekol Hastanesi’nden Doç. Dr. Ayhan Karaköse,“40 yaşından sonra her 3 erkekten birinde sertleşme problemi olduğunu, sertleşme nedenleri arasında organik nedenler olarak diyabet, kalp damar hastalıkları, endokrinolojik bozukluklar, sigara ve alkol kullanımı ve yaşlanma yer almaktadır” dedi.

Ekol Hastanesi’nden Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ayhan Karaköse, sertleşme probleminin güncel tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Doç. Dr. Ayhan Karaköse, “Sertleşme, diğer adıyla ereksiyon kişinin cinsel birlikteliği için beyin, omurilik, sinirler, penis düz kası ve hormonların yer aldığı bir sistemdir. Sertleşme sorunu ise tatmin edici bir cinsel birleşme için gerekli sertliğin sağlanamaması veya sürdürülememesidir” diye konuştu.

Belirtiler ve nedenler

Başlıca belirtileri arasında sertleşmede zorluk, cinsel aktiviteyi sürdürmede zorluk ve cinsel istekte azalma olduğunu belirten Doç. Dr. Ayhan Karaköse, “40 yaşından sonra her 3 erkekten birinde sertleşme problemi olduğunu, sertleşme nedenleri arasında organik nedenler olarak diyabet, kalp damar hastalıkları, endokrinolojik bozukluklar, bir takım ameliyat ve operasyonlar, sigara ve alkol kullanımı ve yaşlanma yer almaktadır. Psikolojik nedenler arasında ise ilişki problemleri, kaygı, çiftler arasındaki uyumsuzluk, performans ile ilgili aşırı beklentiler yer almaktadır” dedi.

Tedavi Yöntemleri

Hastanın öncelikle rahatsızlığını kabul edip hekime gitmesi gerekmektedir diyen Doç. Dr. Karaköse, “Burada bir takım testler yapıldıktan sonra tanı konmakta ve hastaya uygun tedavi yöntemlerinden biri seçilerek tedavi yapılmaktadır” dedi.   

Oral Tedaviler

Sertleşme bozukluğu tedavisinde ilk önerilen tedavinin ağız yoluyla alınan ilaçlar olduğunu belirten Doç. Dr. Ayhan Karaköse, “Bu ilaçlar penisteki damarlarda genişlemeye neden olur ve kan akımını arttırır. Buda sertleşmeye yardımcı olmaktadır.”

Penis için enjekte edilen ilaçlar

Penis içerisine ilaç enjekte edilerek uygulanan bir tedavi seçeneğidir. İlk aşamada kullanılan ağızdan tedaviler ve yaşam tarzı değişikliklerinden fayda göstermediği durumlarda bu tedavi önerilir. Enjeksiyondan 10-15 dakika sonra sertleşme meydana gelir.

Vakumlu Sertleşme pompaları:

Bu sistemler silindir şeklindedir ve penisi çevresinden sıkan bir lastik veya silikon halkası bulunur. Yine ilk basamak tedavilerin başarısız olduğu durumlarda kullanılmaktadır.

Şok Dalga Tedavisi:

Sertleşmenin iyileştirilmesi için düşük yoğunluklu, odaklanmış şok dalgalarının kısa aralıklar halinde penise verildiği bir tedavi şeklidir. Birden fazla seans halinde uygulanır ve gerekirse tekrarlanabilir. Bu tedavi penis dokusunda yeni damarlanma artışı sağlayarak sertleşmeye yardımcı olur.  Bu durum sertleşme kalitesini arttırır.

Penil Protez İmplantasyonu:

Şiddetli sertleşme bozukluğu olan hastalarda diğer tedavilerin başarısız olduğu durumlarda uygulanan bir cerrahi işlemdir. Bu işlem sırasında penisin içerisine sertleşmeyi sağlayacak protezler yerleştirilir.  Ameliyattan sonra 4 hafta boyunca ağır kaldırılmamalı, bisiklete binilmemeli, termal banyo ya da saunaya girilmemeli, cinsel yaşamdan uzak durulmalıdır. Hasta daha sonrasında normal cinsel yaşantısına dönebilmektedir.  

Bükülebilir penis protezi: Penis devamlı sert halde kalır. Cinsel birliktelik öncesi hasta penisi düzelterek cinsel birlikteliğe girer. Sonra bükerek tekrar normal hayatına devam eder.

İki parçalı penil protez: Normal ereksiyonu taklit eden mekanizmadır. Penis içine yerleştirdiğimiz bir protez var. İşlem öncesi penis bir pompayla şişirilir. Eş ve kişi memnuniyeti çok yüksektir.

Enine boyuna doğru büyüyen penis protezi: Normal birliktelik öncesinde pompayla sertlik sağlanır. İşlem sonrası normal hale getirilir. Hızlı ve etkili çözüm sağlar. Kişi ve eş memnuiyeti çok yüksektir. Bu protezler dışarıdan gözükmez, kişi söylemediği sürece kimse fark etmez. Penil protez çocuk sahibi olmaya engel değildir. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com