Ege Ambulans
Ses Teli Ameliyatları Hakkında Merak Edilenler01/09/2021

KBB-Baş Boyun Cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan ses teli ameliyatları hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Ses teli ameliyatlarının çok önemli bir kısmının, ağız içerisinden girilerek mikrocerrahi prensiplerle yapıldığını belirten Dr. Demirhan, bu nedenle ses cerrahisi uyguladıkları hastaların büyük çoğunluğuna cilt kesisi yapmadıklarını, ameliyat sonrası dönemde hastaların pansuman gereksinimleri olmadığını, ancak ses kalınlaştırma ve ses teli implant ameliyatları gibi bazı ses ameliyatlarını da boyundan kesi yaparak gerçekleştirdiklerini belirtti.

Hangi hastaların ses teli ameliyatına gereksinimi oluyor?

Genellikle ses tellerinde kist, polip, ödem gibi lezyonları olan veya ses teli felci gelişen hastalar ile ses terapisi sonrası ses kısıklığı düzelmeyen hastalarda, ses teli ameliyatı kararı veriyoruz. Ameliyat gerektiren hastaların çoğu ses kısıklığı uzun süredir olan hastalar oluyor.  Bazen hastaların tanısını koymak, ses tellerinin muayenesini yapmak ve biyopsi almak için de ses teli ameliyatı yapabiliyoruz.

Ameliyat sonrası hastanede kaç gün yatmak gerekiyor?

Ses ameliyatları genellikle yatış gerektirmeyen ameliyatlardır ve hastalar aynı gün taburcu olabilirler. Ancak hastalarımızın çoğu şehir dışından geldikleri için bir gece hastanede kalmalarını istiyoruz ve ertesi gün sabahtan taburcu etmeyi tercih ediyoruz.

Ses teli ameliyatı olan hastaların ameliyat sonrası dönemde uymak zorunda oldukları kurallar nelerdir? 

Ses teli ameliyatı geçiren hastalarımızın ameliyat sonrası dönemde genellikle 1-2 hafta mutlak ses istirahati yapmaları gerekiyor. Mutlak ses istirahatinde hastalarımızdan kesinlikle konuşmamalarını, fısıldamamalarını ve mırıldanmamalarını istiyoruz. Bu süreyi hastanın yapılan ameliyatına göre azaltıp arttırabiliyoruz.

Ses istirahati sürecinde hastalarınız zorlanıyorlar mı?

İki hafta hiç konuşmamak bazı hastalarımızı başlangıçta çok korkutuyor. Ancak hastalarımız kağıt kalem yardımıyla veya cep telefonlarındaki bazı programları kullanarak bu süreci daha problemsiz atlatmaya çalışıyorlar. Hastalarımızın hemen hepsi ses istirahati sürecini tamamlayarak bu dönemi sorunsuz bir şekilde atlatıyorlar.

Ses teli ameliyatı geçiren hastalarda tekrar ameliyat gerektirecek ses kısıklığı gelişmesi riski var mıdır?

Ses teli ameliyatı geçiren ve sağlıklı seslerine kavuşan hastalarım belki de bana en çok “hastalığım nüks eder mi? Tekrar ameliyat olmam gerekir mi?” sorusunu yöneltirler. Hastalarımızın böyle bir durumla karşılaşma riskini azaltmak için hem ameliyat öncesinde hem de ameliyat sonrası takip sürecimizde, ses sağlığı konusunda ve ses bozukluklarından korunmaları konularında onları bilgilendiriyoruz ve ses terapisine yönlendirebiliyoruz. Ses sağlığı konusunda bilinçlenen ve seslerini daha doğru kullanan hastalarımızda da ses teli rahatsızlıkları genellikle nüks etmiyor.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com