Ege Ambulans
Sıcak havalarda kalbinize dikkat!16/07/2018

Özel Tınaztepe Hastanesi Kardiyoloji bölümü uzmanlarından Dr. Efe Edem, sıcak havaların kalp hastaları açısından riskli olabileceği uyarısında bulundu.

Hava sıcaklıklarının yükselmesinin özellikle kalp hastaları açısından bazı risklere neden olabileceğini kaydeden Özel Tınaztepe Hastanesi Kardiyoloji bölümü uzmanlarından Dr. Efe Edem, bu dönemde yeterli miktarda sıvı tüketilmesinin önemine değindi.

Uzm. Dr. Edem, "Sıcaklıkların artması ile beraber vücutta su ve tuz kaybı olmaktadır. Kandaki su bileşenin kaybı kanın akışkanlığını bozmakta ve daha kolay pıhtılaşabilir hale getirmektedir. Kandaki bu göreceli pıhtılaşma artışı normal insanlarda rahat bir şekilde tolere edilebilirken, risk faktörleri taşıyan (şeker, sigara, aile öyküsü, vb.) veya bilinen kalp damar hastalığı olan bireylerde bu durum kalp krizlerinin görülme oranında artışa neden olmaktadır" dedi.

 

BOL SIVI TÜKETİMİ GEREKİYOR

Yeterli miktarda su tüketimi yapılmazsa vücutta birtakım fonksiyon bozukluklarının olabileceğini belirten Uzm. Dr. Edem, şu bilgileri paylaştı:

"Yaz aylarında terleme ile beraber vücutta su kaybı oluşur. Eğer günlük yeterli miktarda sıvı tüketilmezse bu durum damarda dolaşmakta olan kan hacminin azalmasına neden olur. Kan hacminin azalması böbrek fonksiyonlarını bozar. Bununla beraber kan hacminin azalmasına yanıt olarak böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormon düzeylerindeki artış ani tansiyon yükselmelerine ve kalp yetersizliği semptomlarının artmasına neden olmaktadır."

Yaz aylarında kalp sağlığını korumak için öncelikle ağır yemeklerden ve aşırı alkolden uzak durmanın gerektiğini hatırlatan Uzm. Dr. Edem, "Günde 2- 2,5 litre su tüketmeye özen göstermeliyiz. Kalp hastalığına sahip bireyler mutlaka bir kalp doktorunu ziyaret edip tedavilerinde yaz aylarına uygun olacak şekilde gerekli değişiklikleri yaptırmalıdırlar. Bilinen kalp damar hastalığı olan bireylerin göğüs ağrısı şikayetleri olursa en yakın acil servise başvurmaları gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com