Ege Ambulans
Sıcak Havalarda Mineral Dengesine Dikkat!12/07/2023

Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa yaz aylarında sıcak havaların etkisiyle veya spor esnasında terleme yoluyla vücudun elzem minerallerinden olan sodyum ve potasyum kayıplarının arttığını, sıcak havalarda magnezyum eksikliğinin de görülebileceğini söyleyerek önemli tavsiyelerde bulundu.

Su Tüketimi Artırılmalı

Minerallerin eksikliğinde; yorgunluk, kas krampları, halsizlik, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, baş dönmesi gibi semptomların görülebileceğini söyleyen Op. Dr. Türker Karabuğa, “Neyse ki özellikle yaz aylarında artan sebze ve meyve çeşitliliği sayesinde besinlerden de mineral ihtiyacınızı karşılamanız kolaylaşır.  Ayrıca diyetinize ekleyeceğiniz porsiyon kontrolünde kuruyemiş, avokado gibi sağlıklı yağlar da iyi birer mineral kaynağıdır.  Kahve, enerji içecekleri veya şekerli soğuk içecekler gibi diüretik etkisiyle vücudunuzdan suyla beraber mineral kaybını da arttıracak içecekleri tercih etmemenizi öneririm. Bunun yerine su tüketimi arttırılmalı hatta mineral eksikliğine bağlı yukarıda saydığım semptomların şiddetli yaşandığı günlerde sade maden suyu desteği alınabilir” dedi.

Tüp Mideli Hastalar Dikkat

Tüp mideli hastalar içinde tavsiyelerde bulunan Op. Dr. Karabuğa, “ Bu hastalarımızda asitli içecek tüketiminin yasak olmasından dolayı sade maden suyu da yasaktır. Fakat bariatrik cerrahi geçirmiş hastaların maden suyunu ağzı açık bir kapta bekleterek veya su veya ayranla karıştırdıktan sonra gazı çıkarılıp tüketmesinde sakınca yoktur” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com