Ege Ambulans
Sinsi Bir Hastalık GLOKOM30/10/2017

Özel Atagöz Göz Sağlığı Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tayfun Yeşilbalkan göz tansiyonunun halk arasında karasu hastalığı olarakta bilindiğini ve göz içi basıncının görme sinirini tahrip edecek kadar yükselmesi nedeniyle görme kaybına yol açan bir hastalık olduğunu söyledi. Op. Dr. Yeşilbalkan, sinsi bir hastalık olan glokomun  geç tanı konulduğunda görme sinirinde onarılması mümkün olmayan ciddi tahribatlar oluşturabildiğini söyledi.

50 Yaş Üzeri Dikkat

50  yaşın üzerindeki kişilerde glokom riskinin arttığını belirten Op. Dr. Yeşilbalkan, “ Ailesinde glokom olan kişilerde gelişme riski daha yüksektir. Şeker hastalığı  olan hastalarda glokom gelişme riski daha fazladır. Göz yaralanmaları ve bazı göz operasyonları da  göz içi basıncı yükselmesine neden olabilir. Yüksek miyopi ve yüksek hipermetropide de glokom riski artmıştır. Uzun süreli kortizonlu ilaç kullanımı  glokom gelişimine neden olabilir. “ dedi.

Glokomun Belirtileri

Op. Dr. Yeşilbalkan,  Genellikle belirti vermeyip çok sinsi şekilde ilerleyen glokom hastalığının temel bulguları hakkında bilgiler verdi. “ Baş ve göz ağrısı, bulanık görme, ışık hassasiyeti ve kamaşma, gözde kanlanma, görme alanında daralmadır, glokom hastalığında tanı takip ve tedavi, glokom hastalığının tanısı muayeneye gelen hastaların göz tansiyonunun ölçülmesi ve görme sinirinde olabilecek hasarın (görme alanı ve görme siniri analizi gbi ) cihazlarla tespit edilmesi ile konmaktadır. Hastalığın takibinde düzenli aralıklarla doktor kontrolü çok önemlidir. Hastaların ilaçlarını düzenli kullanmaları ve ilaçlara bağlı olabilecek yan etkilere karşı hastanın bilgilendirilmesi de son derece önemlidir. Glokom tedavisi ilaç, lazer tedavisi ve cerrahi tedavi olmak üzere 3 çeşittir. Tedaviye genellikle ilaçla başlanır. Göz tansiyonu ilacı temel olarak göz damlalarıdır. Göz damlalarına  rağmen göz tansiyonu yeterince azalmaz  ve görme sinirinde harabiyet devam ederse lazer veya cerrahi tedavi uygulanabilir.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com