Ege Ambulans
Soğuk havalar ağrıları arttırır mı?04/03/2019

Medicalpark  Hastanesi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülten Tan, kış mevsiminin ortasına gelinmesiyle birlikte bir çok kişide bu mevsimde ağrı  ve hareket kısıtlılıklarında  artış görüldüğünü belirterek, “yaşanan bu değişimler ve alınması gerek önlemleİzmirr hakkında bilgiler verdi.

Eklem Değişiklikleri

Soğuk ve nemin diz ve kalça gibi eklemler başta olmak üzere tüm eklemlerde rahatsızlıklara neden olduğunu belirten Dr. Tan, “ Eklemlerimizi etkileyen temel hastalıklar, romatizmalar ve ‘kireçlenme’ denilen osteoartozdur. Kireçlenmede temel patoloji, eklemin içini döşeyen kıkırdak yapının yumuşaması, yıpranması sonucu eklemin hareket etme yeteneğinin azalması ve ağrı ile seyretmesidir. Mutlaka kilo verilmelidir. Eklem içi enjeksiyonlar, eklem kayganlaştırıcı madde dediğimiz "hyalüronik asit özü" içeren sıvılar enjekte edilmektedir. Hafif ve orta derecede ki kireçlenmelerde tercih edilir. Ağır kireçlenmelerde tercih edilmez.

Halk arasında yanlış bilinen ise her ağrılı duruma romatizma denmesidir. Oysa romatizma, vücudun bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Özellikle sabah tutukluğu belirgindir. Bazı kan değerlerindeki anormal sonuçlarla desteklenmesi gerekir. Ancak muayene bulguları ve eşlik eden kas iskelet sistemi bulguları, göz, böbrek ve ciltte görülebilen ek bulgular ayırıcı tanıda yardımcıdır. Tedavisi kesinlikle uzmanlık gerektirir. Kilo vermek burada da işe yarar. Sigaradan uzak durmak, egzersizler ve antiromatizmal ilaçlar kullanılır.

Kas Değişiklikleri

Kaslar, soğuk ve yağışlı havalarda kasıldığını ve kısaldığını belirten Dr. Gülten Tan, “ bu durum ağrılara neden olur. Kış aylarında sabahları yorgun uyanma, halsizlik, sırt ağrıları ile yaşanan mutsuzlukların genelde soğuk havalardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Oysa bu bulgular, 3 aydan daha uzun sürüyorsa fibromiyalji göstergesi olabilir. Fibromiyalji; kronik, yaygın kas iskelet sistemi ağrısıyla giden bir sendromdur. Fibromiyaljide birçok değişik bulguyu bir arada görmek mümkündür. Yaygın vücut ağrısına, yorgunluk ve baş ağrıları da eklenebilmektedir. Sabah uyanamama, bağırsak problemleri, eklemlerde şişlik, uyuşma ve karıncalanma hissi gibi belirtiler görülebilir; ancak bu uyuşma ve şişlik hali objektif bir bulgu değildir. Hasta bu şekilde hissetmektedir. Stres devreye girdiği an ise hastalık yeniden tekrarlayabilmektedir. Özellikle  boyun sırt bölgesinde tutulmalar olur. Fizik tedavi en başta önerilir. Sıcak uygulamalar her zaman işe yarar. Pilates ve yoga iyi gelen spor tipidir. Düzenli masaj  ile bağ doku ve kas ağrıları azalır” dedi.

D vitamin Eksikliği

Kış aylarında kapalı hava nedeni ile D vitamini eksikliğinin daha fazla görüldüğünü belirten Dr. Gülten Tan, “ Kas  ağrılarına yol açıp, özellikle bacak ve kollarda halsizliklere yol açabilir. Kanda D vitamin düzeyi ölçüldükten sonra  eksiklik tespit edilirse yerine konmalıdır. Diğer yandan bel-boyun ağrılarında da kış aylarında artış olur. Mevcut kas–eklem yapısının soğuktan etkilenmesi dışında, kışın artan üst solunum yolu enfeksiyonlarında görülebilen öksürmenin artışı ile bel ve boyun fıtıklarının alevlenmesi görülebilir. Bu nedenle gripten de korunma unutulmamalıdır. Ayrıca depresif  durumlarda kış aylarında artış olur. Kaslarda kasılma ve ağrıya yol açar. Ayrıca depresyonda azalan serotonin seviyesinin de  ağrı mekanizmasında etkili olduğuna ait çalışmalar mevcuttur.

Düzenli Spor Önemli

Bunlarla mücadele etmek için aslında erken yaşlardan itibaren egzersiz yapma alışkanlığını edinmek, kilo vermek ve fizik tedavi yöntemleri işe yarar. Soğukta hareketsiz kalmak yerine, yeterince korumalı kıyafetler ile en azından açık havada yürüyüşü yapmak faydalıdır.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com