Ege Ambulans
Tek Taraflı Ses Teli Felcine Bağlı Gelişen Ses Kısıklığı Kaderiniz Değildir06/03/2023

Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan tek taraflı ses teli felci olan hastaların, karşı ses tellerinde ciddi bir hareket bozukluğu olmadığı sürece tedavi edilebildiklerini ve eski seslerine kavuşabildiklerini belirterek, “ Ses teli felci geliştikten sonra hemen tedaviye başlayabildiğimiz gibi felç gelişmesinden yıllar sonra da hastalarımızı eski seslerine kavuşturabilmekteyiz” dedi.

Ses teli felci neden olur?

Ses teli felcinin, genellikle guatr nedeniyle yapılan tiroid bezi ya da boyun fıtığı ameliyatlarına bağlı olarak gelişse de, kalp, akciğer, kafa tabanı ameliyatları sonrasında da görülebildiğini belirten Doç. Dr. Erhan Demirhan, “ Ayrıca akciğer ve boyundaki bazı hastalıkların veya kanserlerin ilk belirtisi olarak da görülebilmektedir. Bazen de tüm  muayene ve değerlendirmelere rağmen, ses teli felcine neden olabilecek bir sebep bulunamayabilir” dedi.

Ses Kısıklığına Dikkat!

Tek taraflı ses teli felcinde sık görülen şikayetin ses kısıklığı olduğunu kaydeden Doç. Dr. Erhan Demirhan, “ Bu hastalıkta ses güçsüz ve nefeslidir. Konuşma sırasında genellikle nefes darlığına da yol açar. Ses teli felcinin şiddeti fazla ise sıvı gıdaları yutma sırasında öksürük krizlerine de yol açabilir” dedi.

Ses Teli Felci Tedavisi

Ses teli felcine bağlı gelişen ses kısıklığının tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu belirten Doç. Dr. Erhan Demirhan, “ Hastalığın tedavisinde, ses terapisi, ses teli dolgusu ve ses teli implantı olmak üzere 3 farklı tedaviden yararlanılmaktadır. Ses terapisi, felç geliştikten sonraki erken dönemde etkilidir ve ses teli kaslarının güçlendirilmesini ve koordinasyonunu sağlayacak bazı egzersizlerden oluşmaktadır.        Ses teli implantı ameliyatı için ise felç geliştikten sonra genellikle 6-9 ay beklemek gerekmektedir. Ancak daha hızlı bir şekilde sesine kavuşmak isteyen hastalarda ise ses teli dolgusu tercih edilmektedir” diye konuştu.

Erken Tedavi Daha Başarılı

“Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar başarılı sonuçlar alınmaktadır” diyen Doç. Dr. Demirhan, “ Daha önceleri, hastalarımıza önerdiğimiz 6 ay bekleyelim eğer ses teli felciniz iyileşmezse tedavi ederiz” yaklaşımı artık güncelliğini kaybetmiştir. Hastalar mümkün olan en kısa zamanda ses hastalıkları konusunda deneyimli bir KBB uzmanına başvurarak kendilerine uygun tedaviye başlamalıdırlar. Yıllar öncesinde ses teli felci gelişen hastalar da ses teli implant ameliyatı ile sağlıklı seslerine kavuşabilmektedirler” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com