Ege Ambulans
Tekrarlayan Omuz Çıkıklarında Bilinmesi Gerekenler28/08/2017

Özellikle genç hastalarda daha fazla görülen tekrarlayan omuz çıkıkları hakkında bilgiler veren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özkan,  tekrarlayan omuz çıkıklarında cerrahi tedavi ile omuzu kaplayan zarın yeniden dikilerek tedavinin gerçekleştirilebildiğini söyledi.

Omuz Eklemi Sık Çıkar

Omuz instabilitesinin omuz ekleminin özellikle venüs başının yerinden çıkması ya da çıkma hissi ile oluşan bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Özkan, “ Omuz bölgesi sık çıkan eklemimizdir. Bunun nedeni de şudur. Omuz eklemi çok geniş hareket genişliğine sahiptir. Buna bağlı olarak ta bu bölgedeki travmalar daha sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Omuz başı yuvaya göre daha büyüktür. Omuz yuvası omuz başını kaplayabilmesi için omuzun etrafını saran zar kapsülüne belli katlantılar yapar. Bu katlantıların amacı omuz bölgesinin yüzey alanını artırmak ve bu başı daha iyi kavrayabilmektir.” dedi.

Omuz çıkığı sırasında ise omzun ön tarafa daha fazla çıktığını ve zar kapsülünü yırtarak ön tarafa geldiğini belirten Prof. Dr. Özkan, “ Bu zar yırtıldığı zaman omuz bölgesindeki yüzey alanı azalacağından dolayı hastada tekrarlayan çıkıklar oluşur. Nedeni de bu yüzey alanının ortadan kalkması ve zarın bu alandan ayrışmasıdır. Bu çıkıklar nedeni ile omuzun belli bölgesinde çökme kırıkları meydana gelebilir. Bu kırıklar çıkık olasılığını daha da artırır.

Gençlerde Daha Fazla Görülür

Omuz çıkıklarının genç hastalarda daha fazla görüldüğünü belirten Prof. Dr. Özkan, Tekrarlayan çıkıklar oluşması bu hastalığı gündeme getirir. Cerrahi tedavi ile bu zar yeniden yerine dikerek tedavi gerçekleşmektedir dedi. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com