Ege Ambulans
Terlemeye Botoks Tedavisi!05/07/2017

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Göksun Karaman özellikle yaz aylarında sıcak havaların da etkisiyle daha fazla kendini gösteren aşırı terlemenin botoks ile tedavi edilebildiğini söyledi.

Özel Medinova Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Göksun Karaman saçlar, tırnaklar, ter ve yağ bezlerinin deri eklerini oluşturduğunu, terlemeyi sağlayan ter bezlerinin farklı vücut alanlarında farklı yoğunlukta yerleştiğini belirterek, “ Terleme derinin kendini soğutması ve bazı zararlı maddelerin vücuttan atılması amaçlı fizyolojik bir olaydır. Farklı hastalıklar nedeni ile terleyemeyen veya az terleyen kişilerde hipertermi olarak isimlendirilen patolojik vücut ısısı yükselmesi ve ciddi metabolik problemler ortaya çıkabilir. Optimal şartlarda oluşan terleme, eş zamanlı buharlaşarak ortadan kalktığı için hissedilmez. Egzersiz sırasında, sıcak hava veya ateşli hastalıklar gibi vücut ısısının çok yükseldiği durumlarda ise ter miktarındaki artış nedeni ile terleme görülür hale gelir.” dedi.

Aşırı Terleme

Özellikle yaz aylarında aşırı terlemenin sinirlenme, kaygı, stres ve heyecan durumlarında daha da şiddetlendiğini belirten Prof. Dr. Karaman, “ Terleme olan bölgelerde bakteri tutunması kolaylaşır. Bu yüzden de koku oluşur. Koltuk altından olan aşırı terleme giyim tarzını etkiler. El ve ayaklarda fazla terleme okul ve iş yaşamında (el sıkışmada rahatsızlık hissi, kâğıtlarda ıslaklık, ayaklarda yanma, açık ayakkabı giymede zorluk) ciddi problemlere neden olabilir. Sonuçta kişiyi huzursuz eden, stres yaratan, bazı durumlarda utandıran ve cildi tahriş eden bu tablo; kişilerin sosyal yaşama uyumunu, iş ve kariyer seçimini, kişisel görüntüsünü ve bunların sonucunda ruhsal sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.” dedi.

Tedavi

“Aşırı terlemenin yaygın ya da bölgesel olup olmadığı hem öykü hem de dermatolojik muayene ile saptanmalı ve gerekiyorsa laboratuvar incelemelerine başvurulmalıdır.” diyen Prof. Dr. Göksun Karaman, “Aşırı terlemede tedavi terlemenin  tipine, etkilenen bölgelere, kişinin sosyal konumuna ve tedavi beklentisine göre seçilmeli; kişilerin yaşam kalitelerini yükselterek, sosyal yaşama uyumlarını sağlamayı hedeflemelidir.

Terleme Önleyici Kremler ilk basamak tedaviyi oluşturur, Koltuk altı, el ve ayak aşırı terlemelerinde kullanılabilir. Tedavide uygulama sıklığı terlemenin derecesine göre belirlenir ve etkinlik ortaya çıktıkça kullanım sıklığı azaltılır. Tedaviden yarar gören hastaların etkinliğin devamının sağlamak için bu kremleri devamlı kullanmaları gerekir. Tedavi kesildiğinde terleme seviyesi başlangıçtaki düzeyine geri döner.

Botoks İle Terleme Tedavisi

Botulinum Toksin Tedavisinin (Botox) özellikle koltuk altı terlemelerinde kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Göksun Karaman, “ Soğuk uygulama, lokal anestezik krem veya lokal anestezik ilaçlarla sinir bloğu ile ağrı kontrolü sağlandıktan sonra botulinum toksini deri içine enjekte edilir. Uygulama yaklaşık 30 dakika sürer. Tedavinin etkisi birkaç gün sonra ortaya çıkar, uygulama alanına göre 4-8 ay kadar devam edebilir, bu süre zarfında hastalar günlük yaşamlarında çok rahat ederler. Koltuk altı uygulamaları avuç içi ve ayak tabanı uygulamalarından daha etkilidir ve uygulama hasta açısından daha konforludur. Etkisi geçici olduğundan tedavinin tekrarı gerekir.” 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com