Ege Ambulans
Tiroid Bezi Hastalıklarına Dikkat05/12/2018

Guatr halk arasında çok sık görülen bir hastalık olduğunu belirten Özel Zeybek Tıp Merkezi ve Özel Gazi Kent Tıp Merkezi’nde hasta kabul eden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bayındır, “ Herkesin boynunda tiroid bezi adı verilen bir bez vardır. Bu bez T3T4 hormonu dediğimiz bir hormon üretir. Bu hormon az üretildiği zaman  hipotiroidi, çok üretildiği zamanda hipertroid durumu ortaya çıkıyor.” Dedi.

Hormon eksikliği ya da fazlalığı önemli

Op. Dr. Mehmet Bayındır, “ T3T4 hormonu az üretildiği zaman organlarda yavaşlama oluyor. Hastalar kliniklere uyuşukluk, dilde pelteklik, uyku hali, ciltte kuruma, saçlarda dökülme ile geliyorlar. Bu bulgularda T3T4 hormonuna bakılıyor ve vücudun üretemediği bu hormon dışarıdan takviye olarak verilerek tedavisi başlatılıyor. Çok çalışması durumunda ise ileri derecede çarpıntı, ellerde titreme, gözlerde patlaklık, huzursuzluk, asabiyet, ellerde titreme, zayıflama gibi durumlar ön plana geliyor. Teşhis için yine hormona bakılıyor ve ilaçla tedaviye başlanıyor.”

Troid Kanserlerine Dikkat!

Anatomik yapısına göre oluşan guatr rahatsızlıklarında ise nodüller oluşabiliyor. O nodüller troidin çalışmasında bir takım bozukluklara neden olmuş bölgeler olarak kabul edilir. Nodüller iki çeşittir. İçerisi dolu olanlar ve boş olanlar olarak ikiye ayrılır. İçi boş olan kistik nodüller kötü huyluya dönme ihtimali yok denecek kadar azdır. İçi dolu olanların bazıları ise iyi huylu bazıları ise kötü huylu olabilmektedir. Bu nodüllerden teşhiste biyopsi alınmaktadır. İyi huylu ise takip altına alınmaktadır. Ancak iyi huylu olup ta çok büyük olursa bu nodüllerinden alınmasını tercih ediyoruz.

Biyopsiler Yanıltabiliyor

Op. Dr. Bayındır, “Bazı tiroid nodüllerinde biyopsi temiz gelse bile içinde çok küçük bir alanda kanser hücreleri bulunabiliyor. Biyopsi iğnesi bu alana isabet etmeyebiliyor. Bunun için renkli doppler ultrasonlar ile yapılan tetkiklerde nodül etrafında kanlanma artışı  var ise 25-30 mm üzerindeki nodüllerde biyopsi temiz gelse bile biz ameliyat edilmesini öneriyoruz. dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com