Ege Ambulans
Tüm Yönleriyle Telsiz Ortodontik Tedavi 16/11/2018

Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. Halise Aydemir, “ özellikle son 10 yıldır ortodonti kliniğine gelen hastaların ‘ortodontik tedavi olmak istiyorum, ancak tel taktırmak istemiyorum’ diye geldiklerini belirterek, “ Burada hastanın anlatmak istediği aslında gün içinde hastanın kendi takıp çıkarabileceği, tel içermeyen şeffaf plaklarla tedavi olmak istediğidir.” dedi. Doç. Dr. Aydemir, telsiz ortodontik tedavi hakkında bilgiler verdi.

Tel İçermeyen Şeffaf Plaklar Nedir?

Aslında bu plaklar ortodonti hastalarının çok yakından tanıdığı, tedavi bittikten sonra hekimlerinin onlara çoğu zaman gece takmaları için verdiği plaklar olduğunu belirten Doç. Dr. Aydemir, “ Bu plaklar vakumla şekillendirilmiş termoplastik malzemelerdir. Ortodontik tedavi bitimlerinde dişlerin tekrar eski haline dönmelerini engellemek amacıyla takılan dişlerin etrafını tamamen saran ince, şeffaf sert plastikten oluşan dışardan belli olmayan aygıtlardır. Bu plaklarla aynı zamanda küçük miktarda diş hareketleri de elde edilebilir. Plastiğin sertliğinden dolayı tek plakla 1 mm den az dişe hareket imkanı tanınabilir. 2000’li yılların girmesiyle birlikte bu malzemelerin kullanım alanları genişletilmiş basit ortodontik problemlerin tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır.” dedi.

Şeffaf Plaklar dişleri nasıl düzeltiyor?

Bu sistemde hastanın bilgisayar üzerinde 3 boyutlu dijital modeli elde edilir. Bu model üzerinde hastanın aşama aşama dişleri hareket ettirilir ve her aşama için ayrı plak üretimine gidilir.  Hasta her aşamada hekim gözetiminde ek uygulamalarla birlikte plaklarını kullanır.

Avantajları

Bu tedaviyle beraber ortodontik tedavi, tel taktırmak istemeyen erişkin grup hastalarımıza da ulaşmış olur. En büyük avantajı estetik olması ve gözle fark edilememesidir. Tel tedavisinde oluşabilen dudak, yanak, dil yaralanmaları gözlenmez.  Rahat kullanım, kolay temizlik önemli avantajlarıdır. Hastalarımız yemek yerken plaklarını çıkarıp rahat bir şekilde öğünlerini tüketebilirler. Orta yumuşaklıkta olduğu için ve dişleri çok güzel sardığından, çocuklar plaklarla rahatlıkla sportif aktivitelerini gerçekleştirebilir.

Dikkat edilecek önemli bir husus şeffaf plak tedavilerinde hasta ortodonti uzmanı ile birlikte tedaviye karar vermelidir. Özellikle vakada aşırı çapraşıklık, diş çekimi, ciddi rotasyonlar varsa ortodonti uzmanın hastayı detaylı değerlendirmesi çok önemlidir. Çünkü bu vakalarda şeffaf plaklar yetersiz kalabilmektedir. Şu da unutulmamalıdır ki hasta kooperasyonuna bire bir bağımlı bir tedavidir. Hasta plağını günde yemek hariç 22 saat boyunca takmazsa istenilen diş hareketi elde edilemez.

Tabi ki her tedavide olduğu gibi telsiz tedavide de dişlerin eski haline dönmelerinin önüne geçilmesi önlemlidir. Fakat telsiz tedavi sonrası hem hasta hem hekim daha da dikkatli olmalıdır.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com