Ege Ambulans
Tüp Bebekte Merak Edilenler06/06/2017

Biri Embrioları Gözetliyor mu?

Özel Smyrna Art Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Tıp Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sühendan Türker Cebeci, günümüzde halen yaygın olarak kullanılan klasik embriyo seçiminin, günde bir kez belli saatlerde embriyonun ortamından dışarıya çıkarılıp mikroskop altında o anki görüntüsünün değerlendirilmesine dayandığını söyledi. Op. Dr. Cebeci, “ Embriyonun dış ortamdan olumsuz etkilenmemesi için bu gözlem kısa sürede yapılmalıdır. Aslında embriyo gelişimi sürekliliği olan yani dinamik bir süreçtir. Oysa günde bir kez yapılan gözlem bu dinamik sürecin değerlendirilmesinde yetersiz kalmaktadır. Bu da embriyonun gelişim süreci içindeki önemli göstergelerin gözden kaçabilmesine neden olmaktadır. Bu süreç özellikle  TIME LAPSE denilen bir sistemle embriyoların gelişimlerinin içinde bulundukları inkübatörde kamera ile izlenmesi ve kayıt altına alınması ve daha sonra bu kayıtların geriye dönük olarak izlenmesi ile de mümkün olmaktadır. Her embriyoya ait bu video görüntüleri embriyo dış ortamın olumsuz etkilerine maruz bırakılmadan önemli belirtiler tekrar tekrar izlenebilmektedir. Bu durum transfer edilecek ve edilmeyecek embrio seçiminde kolaylık arz etmektedir.” dedi.

Dev Spermler

Tüp Bebek uygulamalarında mikroenjeksiyon işlemi için sperm seçiminin 200-400 kat büyüten bir mikroskop ile yapıldığını söyleyen Op. Dr. Sühendan Türker Cebeci “  Bazı sperm anormallikleri bu büyüklükte belirlenebilir ve bu spermler işlemde kullanılmazlar. Ancak genetik bilgileri taşıyan DNA denilen yapılardaki hasara bağlı oluşan küçük ve orta büyüklükteki vakuoller bu büyütme ile gözlenememektedir. Spermlerdeki DNA hasarı anormal döllenme ve anormal embriyoya neden olmaktadır. Bu nedenle DNA hasarı az olan spermin seçilmesi gebelik oranlarının artmasını ve düşük oranlarının azalmasını sağlar. Canlı doğum oranı da bu oranda artar.  IMSI ile 6000 ila 8000 katlık büyütme sağlayan bir sistemde sperm seçimi daha kaliteli ve genetik olarak daha normal spermin seçimine ve daha sağlıklı embriyonun elde edilmesine olanak sağlamış olur. IMSI yöntemi her hastada değil, özellikle başarısız tedavi öyküsünde, tekrarlayan gebelik kayıplarında, yüksek oranda anormal sperm varlığında, yumurta kalitesi iyi ancak kalitesi kötü embriyo elde edilen durumlarda önerilir.” Dedi

Embriolar Dondurulmalı mı?

Dondurma tekniği olarak vitrifikasyon tekniğinin kullanılmaya başlanması ile embrioların oldukça iyi korunmuş ve canlı çözünür hale geldiğini söyleyen Op. Dr. Cebeci, “ Bu da donmuş embrioların transferinin, tedavi esnasındaki taze embrioların transferi kadar (hatta bazı hasta gruplarında daha fazla) başarılı olmasını sağlamıştır. Son yıllarda tüm hasta grubunun embriolarının dondurulup daha sonra transferi tartışılmaktadır. Fakat genel kanı bunun şimdilik sadece bazı hasta grupları için uygulanmasıdır.

Embrio dondurma ve sonraki dönemde transfer stratejisi

1 Artan embrioların başarısızlık halinde çok daha basit ve ucuz bir tedavi ile transfer edilebilmesi için

2 OHSS  (ovaryan hipersitümilasyon sendromu ) riski olan hastalar için

3 Embrioda genetik tanı (PGT) yapılacak ve yapılan hastalar için

4 Tedavi sürecinde ortaya çıkan sorunların varlığı halinde başarıyla uygulanmaktadır. “

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com