Ege Ambulans
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Ömür Boyu Takviye Kullanacak Mıyım?27/07/2023

Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa tüp mide ameliyatı olan hastaların ameliyat sonrası ne kadar süre ile takviye kullanacaklarını sorduklarını belirterek “Tüp mide ameliyatlarında bağırsaklara bir müdahale olmadığından besinlerin emilimi etkilenmez. Bu sebeple hastaların ömür boyu takviye kullanması zorunlu değildir. Ancak gerekli görüldüğünde cerrahınız takviyeleriniz ile ilgili gerekli düzenlemeyi yapacaktır.”dedi.

Vitaminler ve minerallerin yaşam için gerekli olan elzem mikro besin öğeleri olduğunu belirten Op. Dr. Türker Karabuğa, vitamin ve minerallerin iştahın düzenlenmesi, yağ depolanması ve metabolizma hızı için büyük bir öneme sahip olduğunu bu nedenle de sağlıklı kilo kaybı ve uzun süreli kilo korumak için de önemli olduğunu söyledi.

Her bir vitamin ve mineralin bağışıklık sisteminden kemik sağlığına kadar faydası olduğunu ve eksikliğinde sağlık sorunları görülebildiğini kaydeden Op. Dr. Türker Karabuğa, “ Vitamin ve mineraller insan vücudunda sentezlenemediklerinden besinlerle veya takviye yoluyla alınmalıdırlar. Tüp mide ameliyatlarından sonra porsiyonlar küçüleceğinden vitamin/mineral takviyeleri kullanılması önerilmektedir. Bu vitamin ve minerallerin başında özellikle ülkemizde eksikliğine sık rastlanan demir (Fe) ve D vitamini bulunmaktadır. Ayrıca B12 takviyesi de vücut için elzemdir. Ameliyat sonrası hastaların azalan porsiyonlarla beraber vitamin mineral değerlerini dengelemek ve fazla sayıda takviye kullanmamak adına bariatrik multivitaminlere ek hastanın ihtiyacına göre düzenlemeler yapılmalıdır. Ayrıca mevsim meyve ve sebzelerini tercih etmek ve besin çeşitliliği de vitamin mineral alımında çok önemli rol oynamaktadır” diye konuştu.

Tüp mide ameliyatlarında bağırsaklara bir müdahale olmadığından besinlerin emilimi etkilenmez. Bu sebeple hastaların ömür boyu takviye kullanması zorunlu değildir. Ameliyat sonrası yapılan kontrollerde cerrahınız aksini önermediği sürece tüp mide hastalarının vitamin ve mineral takviyesi almaları esastır. Besin tüketiminiz ve kan değerlerinizin yeterli görüldüğü durumda cerrahınız takviyeleriniz ile ilgili de düzenlemeyi yapacaktır.  Besin tüketiminiz ve kan değerlerinizin yeterli görüldüğü durumda cerrahınız takviyeleriniz ile ilgili de düzenlemeyi yapacaktır” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com