Ege Ambulans
Tüp Mideli Hastaların Kurban Bayramında Dikkat Etmesi Gerekenler!23/06/2023

Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa tüp mide ameliyatı geçirmiş hastaların kurban bayramında dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgiler verdi.

Et tüketiminin oldukça arttığı; kahvaltıda kavurmasıyla ana öğünlerde çeşitli et yemekleriyle hemen hemen her öğünde ziyafet kurulan kurban bayramında tüp mideli hastaların dikkatli olmasında fayda olduğunu söyleyen Op. Dr. Türker Karabuğa, “ Tabaklarına protein ve lif bazlı besinler almaya alışmış tüp mideli hastaların etin pişme türüne, porsiyonuna ve tüketim hızına dikkat ederek tüketilmesini öneririm. Öncelikle operasyon sonrası henüz katı döneme geçmemiş, doktoru ve diyetisyeni tarafından et tüketmesi onaylanmamış hastaların doktoruna danışmadan tüketmemesi gereklidir. Fakat diyetine et ve et ürünleri eklenmiş tüp mideli hastalar için kırmızı et çok önemli bir protein kaynağıdır” dedi.

Tüketim hızına ve zamanına dikkat!

Op. Dr. Türker Karabuğa henüz ameliyatın erken fazlarında olan hastaların et ürünlerini kıyma gibi daha yumuşak formlarda tercih etmeleri gerektiğini belirterek, “ Et sertliği arttıkça daha fazla çiğneyerek yavaş yemeleri gereklidir.  Günün ilerleyen saatlerinde sindirim de yavaşladığından akşam yemekleri yerine öğle yemeklerinde tercih etmek çok daha sağlıklı olacaktır” diye konuştu.

Et dinlendirilmeden tüketilmemeli!

Kurbanın kesilir kesilmez tüketilmemesi gerektiğini kaydeden Op. Dr. Karabuğa, “ Et en az 24 saat buzdolabında bekletilmelidir. Bekletilmeden pişirilen etler çok daha zor pişer ve zor sindirilir çünkü  yeni kesilen etin  ‘rigor mortis’ denilen ‘ölüm katılığı’ olduğundan midede sindirimi çok daha zordur” şeklinde konuştu.

Pişirilme yöntemine dikkat!

Etin az pişmiş olması barındırabileceği bakteriler sebebiyle önerilmediğini söyleyen Op. Dr. Türker Karabuğa, “ Fakat tüp mideli hastalar için çok pişmiş et tüketmek çiğnemeyi ve sindirimi zorlaştıracağından orta kıvamda sulu ve yumuşak pişirim en sağlıklısıdır. Ayrıca derin yağda kızartma halde, uzun süre yüksek sıcaklıkta veya direkt ateşle temas halinde pişirilmemelidir. Haşlama, ızgara, buğulama yöntemleri tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com