Ege Ambulans
Uçuş Öncesi Yetkilendirilmiş Sağlık Kuruluşlarını Tercih Edin08/10/2019

5. Ulusal Hava ve Uzay Tıbbı Kongresi Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü katkılarıyla Kaya Termal & Convention Otel / İzmir’de düzenlendi. Tınaztepe Sağlık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Serap Uluırmak, “havacılıkla ilgili bir mesleğe başlayacak olanların öncelikle bu mesleğe başlamadan önce bu şekilde yetkilendirilmiş bir kurumun sağlık muayenesinden geçmelerini öneririm” dedi.

Alanında ulusal kongre olma özelliği taşıyan Hava ve Uzay Tıbbı Kongresi hakkında bilgiler veren Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Hava Sağlık Birim Sorumlusu Medikal Asesör Dr. Kadir Eren, “ bu yıl Sivil ve Askeri Havacılıkta Göz Hastalıkları temasında yolcularda, uçuşta, havaalanlarında yolcu ve uçuş ekibinde görülen tıbbi acil durumlar tüm detaylarıyla incelendi, hava trafik kontrolörlerinin çalışma ortamları, sağlık muayeneleri ve sağlık yeterlilikleri ile ilgili oturumlar düzenlendi.  Ayrıca kongrede Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Hava Sağlık Birimi tarafından güncel mevzuat bilgileri, Bilgi Yönetim Sistemi (BYS) ve Havacılık Sağlığında Emniyet Performans Göstergeleri konularında oturumlar düzenlendi. Aynı zamanda kongre katılımı kredilendirilerek “Uçuş Tabipliği Tazeleme Kursu” yerine geçerek yetkili uçuş tabiplerinin yetkilerinin devamını sağladı” dedi.

Havacılık Tıp Merkezi İhtiyaçtı

Tınaztepe Sağlık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Serap Uluırmak, “Buca Havacılık Tıp Merkezi’nin 2009 yılında periyodik sağlık muayenelerini yapmak için yetkilendirildiğini belirterek, “ Ege bölgesinde Havacılık Tıp Merkezi olmadığı için ihtiyaçtı. İstanbul, Antalya’da Havacılık Tıp Merkezi vardı. O dönemlerde Ankara’da yoktu daha sonra 2017 yılında Tınaztepe Hastanesi olarak Havacılık Tıp Merkezi yetkisi aldık. Tınaztepe Sağlık Grubu’nun iki sağlık kuruluşu şu anda uçuşa elverişli sağlık raporu verme yetkisi var. Hastanemizin ve kurumumuzda farklı disiplinlerin olması tedavilerin çeşitlendirilmesi adına avantaj sağlıyor. Çünkü pilotların veya kabin memurlarının, bir problemi olduğunda örneğin, kalple ilgili bir problemi olduğunda, Kalp Damar Cerrahisi ya da Kardiyoloji bölümleri tedaviyle problemi giderdikten sonra biz uçuşa elverişlidir raporu veriyoruz” dedi.

Yetkilendirilmiş Sağlık Kurumları

Dr. Serap Uluırmak, “ Havacılık Tıp Merkezimizde, her bir sağlık kurumumuzda ikişer uçuş hekimimiz ve ikişerde personelimiz bulunmaktadır. Biz önemli bir hizmet veriyoruz. Uçuşa elverişli raporunda bazı kısıtlamalar olabiliyor. Örnek verecek olursak, göz bölümü muayenesinde, renk körlüğü, gözlük, göz içi basıncı bunların hepsi kısıtlamaya girebiliyor. Bu nedenle meslek hayatına başlamadan önce bir sağlık muayenesinden geçip bunu kanıtladıktan sonra mesleğe atılmalıdır. Bir sefere mahsus değil periyodik olarak sağlık muayenelerinden geçecekleri için, mutlaka öncelikle bu mesleğe başlamadan önce bu şekilde yetkilendirilmiş bir kurumun sağlık muayenesinden geçmelerini öneririm” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com