Ege Ambulans
Üniversiteli Gençlere ve Ailelere Altın Tavsiyeler12/09/2017

Çocuk ve Genç Pisikiyatristi Dr. Özlem Özcan, üniversiteyi kazanan öğrencilere altın tavsiyelerde bulundu. Gençlerin üniversitede karşılaşacakları sorunlara da değinen Dr. Özcan, “ üniversiteli olmak demek özgürlüğün sınırlarının genişlemesi demek. Özgürleşmenin sağlıklı olması sağlıklı gelişmeye bağlı.” Dedi. Dr. Özcan öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu.

Üniversitelerin kayıtları başlıyor. Gençlerin bir kısmı ilk tercihlerinden olan bir okula kayıt yaptıracakken bir diğer kısmı yerleşebildiği fakat çok da hevesle gitmeyeceği bir okula kayıt olacak. Bir grup genç ailesinin yanında eğitimine devam edecekken, bir grup genç ailesinden, evinden ayrılacak.

Aynı şehirde üniversiteye başlayacaklar için ev konforu sürecek ama ailesinden uzakta okumaya devam edecek olanlar farklı koşullarla karşılaşacaklar. Bazı gençler evden ve ailelerinden uzaklaşmayı çok isteseler de yeni koşullara uyum sağlamanın çok da kolay olmadığını zamanla görecekler.

Bireyin ortam ve koşulların değişmesine uyum sağlaması yaklaşık 3 ay alıyor. Hatta bazen bu süre çok daha uzayabiliyor. Koşullara bağlı olduğu kadar kişinin bireyselleşmesine de bağlı.

Toplumumuzda çocuk yetiştirmede çocuğun ve gencin bireyselleşmesi pek de desteklenmeyen bir unsurdur. Pek çok anne ve baba çocuğunu kendi hayat algısıyla kendi ailesinden gelen öğreti ve beklentilerle yetiştirir. Çocuğunun yaşına göre alması gereken sorumlulukları ötelediğinin fakına varmaz. Sürekli onun için gerekli ve uygun gördüğü şeyleri yerine getirmeye çalışır. Bazı anne babalar o kadar ilgisizdir ki, çocuğunun genç olduğunun farkına bile varmamıştır ta ki üniversiteye kadar…

Üniversiteli olmak demek özgürlüğün sınırlarının genişlemesi demek. Özgürleşmenin sağlıklı olması sağlıklı gelişmeye bağlı.

Bu açıdan bakarsak, sabahları annesi tarafından uyandırılmaya alışmış bir genç kendisi uyanıp dersine yetişecek. Yurtta kalıyorsa odasını başkalarıyla paylaşması, banyo-tuvalet sırası beklemesi, çöplerini atması, çamaşırlarını yıkaması vs. gerekebilecek. Evde başkalarıyla kalıyorsa, ortak kullanım alanlarını, temizlik, bulaşık vs. gibi ev işlerini paylaşması gerekecek. Tek başına bir evde yaşayacaksa hem evin sorumluluklarını üstlenecek hem de yalnızlığa alışmak durumunda kalacak. Bunlara ek olarak tüketimi ve ihtiyaçları için parasının kontrolünü de kendisi ayarlayacak.

Okulda yeni gençlerle karşılaşacak, farklı şehirlerden, farklı ailelerden, farklı kültür ve yetiştirme biçimlerinden gelmiş yepyeni bir genç topluluğu ile anlayışı, terbiyesi, temizlik anlayışı, tüketim biçimi, hedefleri, görüşleri birbirinden çok farklı olan gençleri tanımaya başlayacak. Bu süreçte bazı gençler uzun süre yalnız kalabileceği gibi bazıları hızla arkadaş çevresini genişletip kendi deyimleriyle “kendine arkadaş yapma” çabasına girişeceklerdir.

Ailesinin yanında okumaya devam eden genç de benzeri durumlarla karşılaşacaktır, fakat akşam evi onu beklemektedir. Bireyselleşmesini sağlıklı tamamlayamayan genç için sorun yaşama olasılığı yüksektir. Ortama uyum, kişilere uyum, derslere uyum derken sorumlulukları hızla artacaktır. Sorunlarını tek başına çözme zorunluluğu, ev ve aile özlemi gibi konular ailesinden uzakta okuyacaklar için daha zorlu bir başlangıç yaşatacaktır.

Çocuğunuz üniversiteye başlarken onun hazır olup olmadığı konusunu gözden geçirmenizde yarar var. Çocuğunuza her zaman ve her koşulda, ona destek vereceğiniz mesajını vermeniz gerek. Ancak vurguladıklarımız sizden kaygı uyandırıyorsa Çocuk Ve Genç Psikiyatri Uzmanı bir hekimden destek almanız yerinde olacaktır. Çünkü üniversiteye ilk başladığı dönemde sorun yaşayan genç sayısı çok fazla. Uyum sorunu, depresyon, arkadaş edinememe, okul devamsızlılığı, alkol, uyuşturucu bunların başında geliyor. Bu problemlerden biriyle ansızın karşı karşıya kalmamak için çocuğunuz üniversiteye başlamadan önce yakınınızda danışabileceğiniz bir hekim olsun.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com